Hlavní obsah

Špičková politička blahopřeje špičkové političce.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Přetvářka nemá nic společného s upřímností, pravdou a s důvěryhodností.

Článek

Všichni, zejména politici, mají logicky pragmatický zájem na tom, aby působili pravdivě, přesvědčivě a srozumitelně.

Projevená pravda a přesvědčivost se však neslučuje s přetvářkou. Přetvářkou se politik a nejen politik, stane nesrozumitelný , nepřesvědčivý , nedůvěryhodný.

Je nepochybně významnou událostí z kategorie příjemných, jestliže europoslankyně vdává dceru, i když podstata zveřejněného článku a svatebního fota k němu, spočívá nikoliv v oné události, ale v tom, že se týká europoslankyně.

Slušností na svatbě nepřítomných, kteří mají nějaký osobní vztah k hlavním postavám svatebního obřadu, zejména ke snoubencům a k jejich rodičům, je poblahopřát.

Pokud v medializované zprávě špičková politička blahopřeje špičkové političce ,matce nevěsty a novomanželům hodně štěstí, je to projev slušnosti, která mezi politiky není až tak obvyklá a ne vždy upřimná.

Začne-li blahopřání první neúplnou větou “ Krásná.", vztahující se k publikovanému foto ( což v daném případě vyvolává úsměv , zjevnou přetvářku až ironii), takové blahopřání postrádá především srozumitelnost, neboť není zřejmé, komu je tento estetický náhled blahopřející adresován.

V daném případě by bylo na místě neúplnou větu doplnit na úplnou, např. “ Krásná fotografie".

Nejeví se totiž upřímné , ani věrohodné, aby uvedené hodnocení se vztahovalo k blízké spolupracovnici, která objektivně je od fyzické krásy velmi vzdálena, natož pokud by hodnocení bylo určeno její dceři (nevěstě), i když ve svatebním šatu.

Lidé se zjevnou až extrémní nadváhou z estetického a etického hlediska objektivně a upřímně nelze označit za krásné ( v daném případě podle foto posuzováno jako fyzické krásno) , a to i za situace, že hodnotící spadá do stejné váhové kategorie.

Že se subjektivně líbím sama sobě a tím pádem se mi líbí mně podobní, je jen dalším výrazem osobnostních vad, kterými jsou sebeláska a narcismus.

Až tak by objektivně estetický a etický náhled neměl být účelově a tendenčně deformován.

Zmiňované blahopřání je zřejmou neupřímností a přetvářkou, a současně sebe doznáním, že ji tento způsob projevu není cizí.

Zdánlivě se jedná o maličkost, ale otázka stojí takto: Kdy, kde a co lze považovat u projevů političky jako osoby veřejně činné za upřimné a co za přetvářku, ne-li lež.

Takové potom lze upřít schopnost pravdomluvnosti, upřímnosti, tedy důvěryhodnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz