Hlavní obsah

Kam kráčíš, člověče?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

O co jde v současné 3. světová válce ?

Článek

Z novodobé historie již víme, že jedním z výrazných komunistických experimentů na euroasijském kontinentu měl od počátku 20. let do konce 80. let minulého století podobu SSSR.

K němu patřily některé asijské a  východoevropské státy, které spolu s  jím ovládanými některými satelitními evropskými státy (mezi které patřila i ČSSR), tvořily tzv. východní blok, jako protipól tzv. kapitalistického, západního bloku.

Nebylo historickou náhodou, že dne 26. 12. 1991 zanikl SSSR, s důsledky rozpadu tzv. socialistického tábora a  1. 11. 1993 vznikla Evropská únie,jako protipól nově vzniklé Ruské federace, s  aktuálně zatím nemedializovanými, ale potencionálně závažnými důsledky rozdělení západního bloku na „Evropský“ a „Americký“.

Relativně bezproblémově se „odvýchodnily“ nejen dřívější satelity SSSR, ale některé jeho dřívější státy jako např. pobaltské republiky. To se však zatím nepodařilo Ukrajině „díky“ Putinovi, který „zažehl“ 3. světovou válku, a to nejen skrze Ukrajinu.

Posun geopolitické hranice aktuálně ze západu ve směru na východ je proces, který v současné době neunesl Putin.

Jak se k takovému procesu postaví další mocní tohoto světa nejen nyní, ale i v budoucnu, jaká bude dynamika a směry pohybu geopolitické hranice mezi západem a východem a naopak, jaké budou síly a formy působení na ni a  jak bude řešen její pohyb nepochybně i mezi světadíly, zůstává nadále zřejmě na odpovědnosti obyvatel Země, pokud jsme ve vesmíru sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz