Hlavní obsah

Moto dneška: Čím více budeme povídat, tím méně budeme pracovat.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se to děje ?

Článek

Jak Vás baví stále dokola poslouchat řeči o minimální, zaručené, průměrně mzdě, požadavky a stávky za zvýšení mzdy a pod.?

Mzda (plat) by měla být za něco, za nějaký pracovní výkon a jeho výsledek.

V současnosti mzda a požadavek na její zvýšení je pojímána jako automatický nárok z  pracovní smlouvy, ačkoliv obsahem pracovněprávního vztahu je nejen ujednání o mzdě, ale i o pracovní náplni.

Poslední dobou v médiích populisté “ diskutují “ o mzdě jako o jednostranném nároku zaměstnance na odměnu za práci.

Tím, zda a jak je konkrétní práce vykonávána se nikdo nezabývá.

Zaměstnavatelé nabírají zaměstnance bez ohledu na produktivitu jejich práce, neboť jsme vzali na vědomí bezbřehé zvyšování cen všeho, do nichž se započtou i “ zbyteční, či nadbyteční “ zaměstnanci.

Mzdy se zvyšují toliko na základě existence pracovní smlouvy i navzdory poklesu pracovní iniciativy a pracovních výsledků. Vše pokryjí zvýšené ceny všeho.

Demonstrativní je to u bezpočetné armády úředníků v soukromém i státním rezortu. Denně se setkáváme s “ cvičenými opicemi". Nechápou smysl a obsah své práce, a ani je to nezajímá. Za mzdu či plat jsou zaučení jako naprogramovaný robot a pokud mají řešit nenacvičenou situací, narazíte. Úředník je tu proto, aby jednal „podle not“ svého zaměstnavatele, který cílí jen a pouze na maximální zisk. Zájem spotřebitele je z jeho hlediska toliko předstíraný a nezřídka to dá náležitě znát.

V minulosti jsem měl nemalé výhrady k postoji Romů k práci. V každodenním životě nyní vidíme skutečně pracovat s viditelnýmí výsledky převážně pouze Romy. Tuto zkušenost mám z pozorování v blízkém okolí, kde nerómové toliko jsou na pracovišti 2-3 hodiny po kteroužto dobu práci předstírají s pomocí zapnutých a nečinných strojů, práci si šetří. Romové makají, odvedou určenou práci a jdou dál…

V minulosti by to byl fór, nyní je to skutečnost, kterou však většina z nás nechce vidět ani slyšet, nenechá se inspirovat pracovní morálkou a pracovními výsledky , zisky např. i  Vietnamců , obdobně jako nechce vidět ani slyšet jiné negativní jevy v naší společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz