Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nadace Člověk v tísni supluje povinnosti státu a státních orgánů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Co se to v naší společnosti děje?

Článek

Nedávno jsem s nepochopením zaznamenal rozhovor zástupce nadace, který popsal, jak nadace pomáhá lidem , kteří naletěli obchodníkům s chudobou.

Postup nadace v takovém případě rozvedl následovně: Pokud jste podepsali nevýhodnou půjčku, obraťte se na nadaci. Ta prošetří, zda podle zákona se poskytovatel půjčky náležitě zabýval úvěruschopností spotřebitele a zda ve smlouvě byl sjednán přiměřený úrok z půjčky. V případě, že nadace shledá, že věřitel pochybil, bude s ním jednat. V takovém případě prý zpravidla věřitel sjednané nepřiměřeně vysoké úroky sníží, aby neměl problémy s finančním arbitrem, kam by nadace dlužníka nasměrovala.

Tím je problém podle nadace vyřešen.

Vzhledem k tomu , že se nadace mediálně holedbá i touto blahodárnou činností na pomoci podvedeným spotřebitelům, nebude se jednat o ojedinělou činnost. Přitom je notoricky známo, že se jedná o rozšířený problém s angažovaností osob i v nejvyšších patrech politiky (např. bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a stále ještě poslanec za ANO, médií prezentovaný jako právní zástupce obchodníků s chudobou, stínový ministr spravedlnosti !).

Čili věřitel může nadále v lichvě, která je skutkovou podstatou trestního zákoníku pokračovat, neboť většina lichvářem podvedených se na nadaci z různých důvodů neobrací.

Co se to v naší společnosti děje? To snad neplatí již ani oznamovací povinnost o trestném činu?

„Přece jsou věci , před kterými se revoluce musí zastavit, pokud je to čestná revoluce. Musí se dobrat k ctění práva , ne-li starého, tedy nového. Vytvořit zákon třeba revoluční, třeba tvrdý, avšak od té chvíle jej dodržujte a donuťte k tomu i ostatní.“ (Ferdinand Peroutka, viz Tak , nebo tak ).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz