Hlavní obsah

Politici sami do realit investují, proto jim nevadí nekalé praktiky realitek.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Běžní zájemci o koupi nemovitostí pozor !

Článek

Máme vleklou bytovou krizi, za kterou mimo jiné “ vděčíme" většině realitních kanceláří.

Zaměstnávají makléře, kteří nenašli pro odbornou nezpůsobilost uplatnění v jiných profesích.

Co jim však vskutku jde, obelhávat nejen klienty realitní kanceláře , zpravidla prodávající, ale především kupující, které staví do role, že pokud se jim nabídka líbí , nemají na vybranou a jsou nuceni zafinancovat vše, včetně provize, kterou by měl platit klient realitní kanceláře.

Tak např. u jedné z brněnských realitních kanceláří na jejích internetových stránkách se můžeme dočíst “ Prodáme vaši nemovitost za cenu, o které se vám ani nesnilo “.

Zlé sny by však z toho měl mít kupující, protože z neznalosti zaplatil i to, co měl platit prodávající realitní kanceláři , která za něj “ kopala" ve smyslu shora uvedených “ preferencí “.

A to se jedná „pouze“ o statisíce až miliony v jednotlivých případech, podle ceny nemovitosti, která je tímto způsobem stále více a protiprávně navyšována.

Nezaplatí-li kupující neoprávněně požadované, nekoupí. Neprodává totiž prodávající jako vlastník nemovitosti, ale paradoxně realitní kancelář, jako nevlastník.

Dále se na internetových stránkách RK dočteme: „S vaší nemovitostí si pohrajeme tak, aby co nejvíce zaujala vašeho zájemce. Profesionálně naaranžujeme ( přesněji narafičí) nemovitost tak, aby nikdo nepochyboval o tom, že právě vaše nemovitost je přesně to, co chce. Pořídíme úžasné fotografie vaší nemovitosti. Pokud nemáte k dispozici patřičný nábytek, přivezeme ten náš. A až naši interiéroví designéři dokončí svou práci, váš byt či dům zkrátka nebude možné odmítnout“.

Tyto a jiné finty se na vás zájemci o bydlení chystají realitní kanceláře. Jak se říká : “ Když ptáčka lapají…" .

Ona cena, o které se nabízejícímu ani nezdá, není kupní cena jako cena kupované věci, ale kupní cena včetně provize, t.j. včetně svévolně ( nijak a nikým regulovaná, a to ani trhem, ale výlučně svévolně realitní kanceláří) zvolené ceny služby realitní kanceláře, kterou by měl platit prodávající, který o službu požádal a navíc ničím neodůvodnitelné výši.

Do nedávné doby inzerována jako cena + provize, což ještě vytrvale další z brněnských VIP realitních kanceláří doposud zcela vědomě inzeruje.

Pokud sdělíte, že nemáte právní důvod platit provizi, už Vám na žádný dotaz a zájem neodpoví . Tak to má zavedené a basta. Podstatná je totiž provize, nikoliv kupní cena v právním slova smyslu.

To vše je možné, protože ti, kteří by to mohli a měli řešit, sami do realit investují. A protože jsou placeni ze státního rozpočtu, ze stejného zdroje své zbytečné výdaje dorovnají, pokud jim jako VIP nebudou preventivně poskytnuty jiné benefity samotnou RK.

Vždyť se vzájemně potřebují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz