Hlavní obsah

Tak první dáma je již zaměstnána

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Postoj samotného prezidenta k této ryze privátní záležitosti manželů Pavlových pouze koresponduje s trendem této doby , tj. že o peníze jde až na prvním místě.

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo, že vláda odsouhlasila finanční náhrady pro první dámu. Eva Pavlová a její nástupkyně tak budou dostávat finanční náhrady z peněžních náhrad prezidenta. Pro letošní rok je to zhruba 95 tisíc, pro ten příští by to mělo být okolo 100 tisíc korun.

To znamená, že koalice na závěr své vlády zcela rezignovala na znovunabytí téměř již ztracené důvěry občanů ČR a lze snad i predikovat, že se příštích voleb ani nezúčastní.

Nikdy jsme jako stát nebyli na tom ekonomicky tak špatně jako nyní. Přesto se zvyšují platy nepotřebným a zavádí se nové praktiky čerpání ze státního rozpočtu.

Nejde o výši schváleného příjmu pro manželku prezidenta. Nelze však odhlédnout od morálního aspektu, že doposud žádný z dosavadních prezidentů ČR včetně prezidentů ČSSR a prezidentů první ČSR takové problémy s nezaměstnaností svých manželek neměli.

Snad proto, že jsme na tom nikdy nebyli tak špatně, žádný z předchůdců prezidenta Petra Pavla neměl potřebu suploval úřad práce, zajištěním příjmu pro svoji manželku.

Pro prezidenta musí být dost stresující , že musí přihlížet k tomu, jak o příjem pro pani prezidentovou usiluje navenek za něj vedení Hradu.

Ať již odsouhlasení plateb vládou ze státních prostředků pro paní prezidentovou se nazývá jakkoliv, jedná se o rozhodnutí o stálém, měsíčním příjmu první dámy, nota bene vedle výsluhy, kterou pobírá za službu v armádě.

Tak je finančně zajištěna ze státního rozpočtu první dáma ČR, jako druhá paní prezidentová na celém světě, po manželce prezidenta USA.

To je velké gesto vlády našeho bohatého, nezadluženého státu.

Finanční podpora první dámy nemůže být již pojmově mzda , ani plat. Je to sociální peněžní podpora.

Vláda ČR zřejmě dospěla k závěru, že prezident a jeho manželka splňují podmínky sociální, peněžní potřebnosti ze státních prostředků.

Pojmenování příjmu jako „finanční náhrada“ ( sociální podpora by byla pojmově nedůstojná pro prezidentský pár) ) je jen o tom, že se nebude jednat o příjem podléhající zdanění. Bude se jednat o čistý příjem.

Přitom v pozici první dámy je výsostně jejím osobním rozhodnutím, zda se bude prezentovat jako modelka ( jak činí doposud).

Dříve, pokud někdo byl morálně odsuzován za požívání alkoholu, bylo nutno mu přiznat jeho argumentaci : Piji, ale za svoje.

Zda chce první dáma být stále a všude v blízkosti svého manžela při výkonu jeho povolání , tím neplní žádnou zákonnou povinnost, ale své osobní, nebo manželovo přání.

Pokud by na osobní přání manželky funkcionáře, či na přání funkcionáře samotného mělo být reagováno finanční podporou ze státních prostředků , potom rozhodnutí vlády finančně podporovat první dámu by se mělo uplatnit i vůči manželkám či manželům ministrů, premiérů, soudců, poslanců, senátorů, jako všech představitelů složek státní moci výkonné, zákonodárné a soudní.

Možná ale, že je to jen začátek nastoupeného kurzu a  na další podporu nezaopatřených ústavních činitelů konečně dojde v další etapě vládních rozhodnutí.

Pokud prezident a jeho manželka takové rozhodnutí přijímají , navíc v době, kdy špatně placení a pracující státní úředníci, a některé jiné skupiny zaměstnanců jsou ve stávkové pohotovosti , vystavují si tím sami etické vysvědčení.

Nicméně nyní by bylo spravedlivé, aby bývalým prvním dámám ( Havlové, Klausové, Zemanové) bylo doplaceno jejich působení ve stejném společenském postavení po dobu, kdy jejich manželé zastávali úřad prezidenta.

V každém případě by uvedené rozhodnutí vlády ČR v této záležitosti mohlo povzbudit a aktivizovat monarchisty, kterým na Hradu nastávají poměry s jejich cíly souznějící.

Postoj samotného prezidenta k této ryze privátní záležitosti manželů Pavlových pouze koresponduje s trendem této doby , tj. že o peníze jde až na prvním místě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz