Článek
Empanády – taštičky s náplní
V každém lepším obchodě seženete empanády, taštičky s náplní tvořené mletým masem, sýrové, šunkové nebo tuňákové. Existují i zeleninové varianty, a samozřejmě záleží, ve které oblasti se nacházíte. Jedí se většinou teplé, na což jsou prodejci připraveni a ptají se, zdali je chcete ohřát či nikoliv. Argentinské empanády jsou ty nejlepší. V sousedním Chile je zdaleka neumí tak dobré a hlavní náplní je tam smažená cibule a trocha masa. Ideální svačina či oběd do ruky. Empanády jsou původním pokrmem ze Španělska.
Milanesa – telecí řízek
Jestli něco Argentinci zbožňují stejně jako steaky a červené víno, pak je to milanesa. Telecí řízek, který je u nás známější jako vídeňský (spor, kdo to vymyslel první si nechme pro někoho jiného). Vzhledem k tomu, že na konci 19. a na začátku 20. století probíhala imigrace mnoha obyvatel Itálie do Argentiny, přivezli si sebou i telecí řízek. Největší oblibu si získal v okolí Rio de la Plata (to je blízko Buenos Aires) a první kuchařky zmiňují telecí řízek již v roce 1880. Nejznámější variací telecího řízku je milanesa a la napolitana. Na smaženém řízku je rajčatová omáčka či krájená rajčata, šunka, měkký sýr (nejčastěji mozzarella) a koření. Tato varianta vznikla kolem roku 1940 v Buenos Aires. Oblíbenou přílohou jsou hranolky, bramborová nebo dýňová kaše.
Dulce de leche – někdo to rád sladké
Dulce de leche bychom mohli volně přeložit jako „sladké mléko“, ovšem v češtině se více vyjímá název mléčný karamel. Vzniká zkaramelizováním kondenzovaného mléka a snadno si ho můžete připravit i doma. V Argentině snad neexistuje jediný zákusek, který by neobsahoval tuto sladkou věc. Určitě ochutnejte, ale počítejte s tím, že po takovém jednom zákusku s dulce de leche budete mít v sobě cukru až až.
Argentinská pizza – stačí jeden kousek
Vliv přistěhovalců z Itálie byl tak silný, že Argentina má největší počet pizzerií na obyvatele na světě. Být v Buenos Aires a neochutnat pizzu by byl hřích. Její těsto je hustší a přidávají tam velké množství mozzarelly (název pizzy Grande de mozzarella již něco vypovídá). A tady jedno upozornění – nechte si poradit, pro kolik osob je jedna pizza. V Argentině stačí jeden až dva kousky podle velikosti pizzy a věřte, že budete nacpaní k prasknutí.
Yerba Maté a matématy
Národní nápoj Argentinců – maté nebo také yerba maté. Pijí ho vždy, všude a v supermarketu naleznete celý regál věnovaný jen tomuto nápoji, o kterém by se dali psát knihy. Můžete zavítat na jakýkoliv český web, který se tomuto nápoji věnuje. O tom, že je to národní nápoj svědčí i to, že na každé benzinové pumpě naleznete automat na horkou vodu, kterou bych pojmenoval jako matémat. Princip pití maté spočívá v tom, že v nádobě zvané kalabasa máte maté a postupně ho doléváte horkou vodou a nálev vám tak postupně slábne. Horkou vodu si vozíte v termosce, ale co když jedete tisíc kilometrů za babičkou do Ushuaii a potřebujete ji někde doplnit? Zastavíte se na benzince, dáte termosku pod matémat a doplníte si vodu na dalších tisíc kilometrů. Někde fungují automaty na drobné mince, jinde si musíte vyměnit žetony, ale matémat je v Argentině jistota.
Zdroje:
Osobní zkušenosti s tradičními jídly v Argentině.