Hlavní obsah
Sport

Česko jako velmoc ženského tenisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay, davidkenny91

Centrální dvorec Wimbledonu. Ilustrační obrázek.

Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Petra Kvitová a Barbora Krejčíková momentálně drží 9. - 12. příčku na žebříčku Ženské tenisové asociace (WTA). Hned devět českých tenistek se nachází do 55. místa. Takové postavení nemá žádná jiná země na světě.

Článek

Tenisové žně v podání českých tenistek ani po minulém týdnu neberou konce. Karolína Muchová po úspěšném turnaji v Cincinnati obsadila v pondělním vydání žebříčku WTA poprvé 10. místo a následovala tak Markétu Vondroušovou, která se také po wimbledonském triumfu usadila v top10. Muchová z top10 vystrnadila Petru Kvitovou a je to výsledek skvělé sezóny po vyrovnaných výsledcích v první polovině roku, který zakončila finálovou účastí na French Open, kde těsně padla s jedničkou Igou Swiatekovou. A do druhé poloviny sezóny vstoupila velmi nadějně, navíc do konce roku obhajuje pouhých 125 bodů.

Muchová má velmi podobný průběh sezóny jako o příčku lepší Markéta Vondroušová, čerstvá vítězka Wimbledonu. V první polovině sezóny Vondroušová vykazovala velmi stabilní výsledky, stejné jako Muchová se vracela po zranění a také byla postrachem pro soupeřky nacházející se na vysokých příčkách. Nejvíce to odnesla Ons Jabeurová, kterou nakonec porazila i ve finále Wimbledonu, což bylo tento rok už potřetí. Co však je na Vondroušové asi nejlepší, je její návrat po triumfu, kdy vyhrála, co měla, a prohrála s hráčkami, které byly alespoň žebříčkově horší než ona. V ženském tenise se totiž pravidelně stává, že po velkém úspěchu hráčka v dalších turnajích trochu tápe. To však zatím není případ Vondroušové, a to nečelila vůbec jednoduchým soupeřkám (např. vracející se Caroline Wozniacká).

Momentálně třetí českou hráčkou je už legenda Petra Kvitová, která se může letos chlubit dvěma tituly - z podniku WTA 1000 v Miami a WTA 500 v Berlíně. Je škoda, že na ostatních turnajích prohrála časně, výjimkou budiž Wimbledon, kde se dostala až do osmifinále, kde padla s pozdější finalistkou a již zmíněnou Ons Jabeurovou. Právě špatné výsledky na jiných turnajích srážejí Kvitovou na 11. místo.

Ještě větší výkyvy má však čtvrtá česká hráčka a 12. hráčka na světě Barbora Krejčíková, kterou letos zdobí fenomenální výkon na turnaji WTA 1000 v Dubaji, kde postupně porazila světovou dvojku Bělorusku Sabalenkou, posléze trojku Američankou Pegulaovou a na konec vcelku jednoduše jedničkou Polku Igu Swiatekovou. Druhé finále má na podniku WTA 250 v Birmighamu, kde na titul nedosáhla, ovšem na jiných podnicích nedosáhla ani čtvrtfinále. Vlastně po zmíněném titulu se Krejčíková spíše trápí, což vyústilo v propuštění trenéra Kartuse. Nepřilepšilo jí ani zranění, které se přivodila ve Wimbledonu, oba zápasy po návratu prohrála.

Pátá česká hráčka drží v žebříčku 25. místo Karolína Plíšková, bývalá tenisová jednička. Její největší letošní úspěch je čtvrtfinále na Australian Open. Šestou českou hráčkou je Marie Bouzková, která drží 31. místo, vybojovala si ho také na turnaji v Cincinnati, kde deklasovala světovou čtyřku Pegulaovou, bohužel ve čtvrtfinále vzdala Muchové. Bouzková měla velmi nepovedený začátek sezóny, ovšem ve druhé polovině se již chytla a uvidíme, jestli ji zranění nebude limitovat k dalším dobrým výsledkům. Následuje poté Linda Nosková (42. místo, kariérní maximum), 18letá kometa, finalistka dvou letošních turnajů, Kateřina Siniaková (47. místo), ta se může pyšnit celkovým čtvrtým titulem z Bad Homburgu, následuje další kometa Linda Fruhvirtová (55. místo), která je českou devítkou. V porovnání s ostatními zeměmi tak USA má sice dvě hráčky do 6. místa, ovšem jejich devátá hráčka Peyton Stearnsová drží 58. pozici. Ruská devátá hráčka je až na 74. místě. V tomto měřítku je tak Česká republika historicky velmi úspěšná.

Po wimbledonském triumfu zaznělo, že ženský tenisový okruh má momentálně čtyři veliká jména: Swiatekovou, Sabalenkovou, Rybakinovou a Českou republiku, které dohromady drží tituly ze všech Grand Slamů a podniků WTA 1000. To už tedy neplatí po dvou podnicích WTA 1000 v Severní Americe, které ovládly Američanky Pegulaová a Gauffová. Po těchto turnajích, kdy první kvarteto Češek se usadilo na pozicích 9-12, se nicméně mluví o „české zdi“. Velmi nízký počet bodů, které musí Vondroušová s Muchovou do konce roku obhájit však značí, že jejich současná kariérní maxima nemusí být vůbec konečná.

Všechny čtyři tenistky by momentálně měly směřovat na Turnaj mistryň, kam se kvalifikuje osm nejlepších tenistek. Konkurence je však obrovská. Vondroušová v tzv. Race rankingu drží 6. pozici, Muchová 8. pozici a Kvitová 9. pozici. Krejčíková zaostává se 14. pozicí. Tři české tenistky na Turnaji mistryň by byl historický úspěch. Do této chvíle jsou rekord dvě z posledních let, kdy se s Petrou Kvitovou kvalifikovaly buď Lucie Šafářová, Karolína Plíšková nebo Barbora Krejčíková.

Mimo tyto singleové úspěchy by bylo neférové opomenout hned dvě česká vítězství na Grand Slamech ve čtyřhře. Na Australian Open v podání Kateřiny Siniakové a Barbory Krejčíkové, Wimbledon pak ovládla Barbora Strýcová. Kateřina Siniaková od začátku roku drží pozici jedničky ve čtyřhře, Krejčíková je druhá.

Český ženský tenis v letošní sezóně zažívá obrovské žně. Jedno vítězství na Grand Slamu, jedno finále Grand Slamu, dvě vítězství na podnicích WTA 1000, jedno finále na podniku WTA 1000 a celkem 5 singleových titulů. To vše dokázalo spektrum pěti českých tenistek. A doufejme, že tímto letošní úspěchy nekončí. Sezóna končí za tři měsíce, čeká nás ještě US Open, skoro dva měsíce asijského turné, které budou ukončeny Turnajem mistryň a podnikem WTA Elite Trophy (turnaj pro hráčky na 9.-16. příčce).

A může být ještě lépe. Náhled do souboru juniorek nám napovídá, že může být. Hned do 55. místa máme dvě osmnáctileté Lindy. Zmiňme pak Brendu Fruhvirtovou, Sáru Bejlek, Lucii Havlíčkovou nebo Nikolu Bartůňkovou. Přejme si ještě takové skvělé úspěchy u českého mužského tenisu. Časy Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha jsou již dávno pryč a od té doby až letos se relativně stabilně probojoval do top50 Jiří Lehečka. O tenisové velmoci Česko v ženské části nemůže být pochyb. Teď zbývá potvrdit pozici i mužské části. Dokážou ženské úspěchy inspirovat i nějaké chlapce? Snad ano.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám