Hlavní obsah
Sport

Tenisové US Open je plné českých očekávání. Hlavně u žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Sezóna 2023 je v podání českých tenistek nad míru úspěšná. Mohou se čeští fanoušci těšit na US Open, které začíná v pondělí 28. srpna?

Článek

Český tenisový fanoušek je přejeden úspěchy, které hráčky oslavily v průběhu letošního roku. Barbora Krejčíková a Petra Kvitová vyhrály turnaje WTA 1000 (druhá nejvyšší kategorie) v první třetině sezóny, následně se největší úspěch zaznamenala Markéta Vondroušová, která vyhrála nejslavnější tenisový turnaj planety Wimbledon.

A to není vše. Když na to půjdeme chronologicky, tak úspěchy od začátku roku oslavila Linda Nosková, když ubojovala několika senzačními výhrami nad hráčkami v top 10 finále prvního turnaje v roce v Adelaide. Karolína Plíšková se opět dostala do čtvrtfinále Australian Open. Na velikých podnicích na okruhu se Markéta Vondroušová a Karolína Muchová mohly chlubit velmi podařenými a stabilními výkony o to cennějšími, když se vracely po zranění, které je brzdily celou loňskou sezónu. Ještě před Wimbledonem vyhrála Kvitová druhý letošní titul v Berlíně. V posledních týdnech pak opět Nosková bojovala ve finále turnaje v Praze, které bohužel prohrála, a Muchová padla ve finále v Cincinnati minulý týden.

Jaké vyhlídky máme na US Open? Markéta Vondroušová se nachází v pavouku ve stejné osmině jako Caroline Garciaová, která se však celou sezónu trápí. V její části ji pak může ve třetím kole čekat Leylah Fernandezová (finalistka z roku 2020) nebo Ekaterina Alexandrovová (finalistka z tohoto týdne z Clevelandu). V případném čtvrtfinále může narazit na světovou trojku Jessicu Pegulaovou. První dvě kola by Vondroušová měla zvládnout bez problémů. V prvním kole ji čeká kvalifikantka Hanová z Jižní Koreje, která žádné úspěchy nezaznamenala. Ve druhém kole pak buď může narazit na Kazašku Putincevovou, která se dlouhodobě trápí, anebo Italku Martinu Trevisanovou, její sezóna se hlavně spoléhá na její antukovou část. Česká jednička má velmi příznivý los.

Českou dvojku a hvězdu z posledních týdnů Karolínu Muchovou ohrožuje až ve třetím kole triplet Varvara Grachevová, nebezpečná mladá hvězda, dále Sloane Stephensová, vítězka US Open 2017, a Beatriz Haddad Maiaová, světová devatenáctka. Protihráčky pro první dvě kola jsou opravdu velmi jednoduché (Storm Hunterová v prvním kole, Magdelena Frechová nebo Emma Navarrová v druhém kole). Na čtvrté kolo vychází Muchové Maria Sakkariová, pro kterou je však Muchová letos noční můrou, kdy Řekyni porazila v prvním kole ve svém tažení do finále French Open a nedávno v USA na cestě do finále v Cincinnati. V potenciálním čtvrtfinále by čekala Elena Rybakinová, která má letos velmi dobrou sezónu, ovšem v posledních týdnech ji brzdí zranění. Muchová tedy také nemá vůbec špatný los.

Trojka v podání českých barev, legenda Petra Kvitová, nemá dobrý los. Ve druhém kole může narazit na vracející se Caroline Wozniackou, ve třetím kole na vracející se Jennifer Bradyovou a v osmifinále na čerstvou vítězku ze Cincinnati Coco Gauffovou. Už prvním kole ji čeká nevyzpytatelná Cristina Bucsaová.

Čtvrtá česká hráčka Barbora Krejčíková se od poloviny letošní sezóny trápí a navíc se zranila ve Wimbledonu. Los ji přisoudil stejnou čtvrtinu s Ons Jabeurovou, světovou pětkou a wimbledonskou finalistkou, finalistkou US Open 2022. Do osmifinále, kde se potenciálně mohou střetnout, však vede trnitá cesta přes tři hráčky. V prvním kole jistá Italka Lucia Bronzetti, která by byla pro ve formě hrající Krejčíkovou jednoduchá soupeřka, nicméně současně hrající Krejčíková dokáže prohrát s každou. Ve druhém kole ji pak pravděpodobně čeká Němka postupující z kvalifikace Eva Lysová a dále matematicky vychází Číňanka Qinwen Zhengová, která má dobrou sezónu a umí překvapit. V Cincinnati sebrala set světové jedničce Swiatekové a také nedávno oslavila titul z turnaje v Palermu.

Česká pětka Karolína Plíšková obdržela do prvního a druhého kola téměř neškodné soupeřky. V prvním kole Rumunku Ruseovou, ve druhém vítězku z duelu Dolehideová, Burelová. Ani jedna z hráček neslaví letos významný úspěch. Přestože se Plíšková celou sezónu spíše trápí, tyto dvě kola by měla zvládnout, nicméně ve Wimbledonu skončila na raketě hráčky až ze třetí stovky žebříčku. Ve třetím kole by ovšem pravděpodobně narazila na Arynu Sabalenkovou.

Poslední česká nasazená hráčka (ano, Česko má šest nasazených hráček) Marie Bouzková se postaví proti divoké kartě z USA Krugerové, následně by ji čekala vítězka z duelu Tatjana Mariaová nebo Petra Martičová. Obě tyto dvě hráčky hrají velmi dobrý tenis, ovšem Bouzková našla v posledních týdnech formu, a pokud bude zdravá, měla by se do třetího kola dostat. Tam by ovšem papírově měla narazit na Ons Jabeurovou.

Na Jabeurovou ještě o kolo dříve může narazit Linda Nosková, které do prvního kola los přisoudil Američanku Madison Brengleovou. Pokud nebude Nosková kazit a bude hrát aktivní tenis, měla by se do druhého kola dostat. Nicméně Jabeurovou letos už Nosková porazila - na začátku roku v Adelaide v semifinále.

Kateřina Siniaková je česká hráčka číslo osm. Od zisku titulu v Bad Homburgu v červnu ovšem vyhrála jen jeden zápas. V prvním kole narazí na Annu Kalinskou, která je žebříčkově podobného postavení. V dalších kolech papírově vychází na Siniakovou Rumunka Cirsteaová, která po dlouhé době prožívá opět úspěšnou sezónu, následně pak světová čtyřka Elena Rybakinová.

Předposlední českou zástupkyní je také trápící se Linda Fruhvirtová, která od zranění ve Wimbledonu nevyhrála zápas, a to buď velmi špatným losem nebo velmi špatným výkonem. Zlomit tuto bilanci by mohla zde, nicméně los ji přisoudil Danielle Collinsovou, talentovanou Američanku, a to je také nejhorší los z českých hráček vůbec. Nedá se ale předpokládat, že by mladá hvězda bilanci vylepšila. Body by se jí ale hodily, po US Open obhajuje body z loňského titulu v Indii, a to může vyústit v pád žebříčkem na hranici top100.

Barbora Strýcová uzavírá pole českých tenistek. Pro tuto veteránku to bude poslední turnaj a hned v prvním kole se utká s další veteránkou Kaiou Kanepiovou, což bude velmi pikantní. Ve druhém kole by ji měla případně papírově čekat již zmíněná Qinwen Zhengová, ve třetím pak Barbora Krejčíková.

Jak to ale u ženského tenisu bývá, papírové předpoklady prakticky vůbec nekorespondují s reálnými výsledky. Perfektní los zpravidla vůbec neznamená to, že hráčka jej využije. Naopak katastrofický los vůbec neznamená, že to katastrofou dopadne, a tak budou pro nás tenisové výsledky v ženském pavouku překvapením.

Přesto jsou ale očekávání, které by hráčky měly splnit. U Muchové a Vondroušové to jsou minimálně osmifinále, los by jim v tom neměl bránit. Obě dvě zaznamenaly na posledních dvou Grandslamech obrovský úspěch. Nebo snad najde Česko novou další hvězdu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám