Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co se divíte Češi? Hitler vás neokupoval, pouze prosazoval svoje zájmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: neznámý autor, licence https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en

Německá armáda obsazuje 15. března 1939 Brno

Je potřeba se podívat na 15. březen 1939 poněkud ze široka, ne pouze z českého hlediska. Ano, ze strany Čechů to byla obrovská tragédie, Němci však k tomu přistupovali jinak. Podle nich se jednalo o napravení starých historických křivd.

Článek

Dějiny nemůžeme posuzovat jen ze svého pohledu, ale je třeba je vidět z širšího kontextu. Takže vlastně v březnu 1939 se nejednalo okupaci českých zemí, ale o to, že Adolf Hitler viděl v existenci Československa historickou křivdu spáchanou na Němcích, kterou se rozhodl napravit. Podle něj se jednalo o uměle vzniklý stát v roce 1918, jež Maďarům ukradl historické území a sudetským Němcům vnutil zřízení, o které nestáli.

Vůdce nacistů chtěl tedy pouze obnovit dřívější uspořádání, kdy české země byly součástí Svaté říše římské s pozdějším přídavkem národa německého. Hitler si zkrátka řekl, bude to jako před lety, Češi budou autonomní součástí Německa. Vždyť přece i čeští králové byli v minulosti leníky římských a tedy německých císařů. Tak to tenkrát v Německu viděli a podle toho jednali. Oni si pouze prosadili z jejich pohledu své oprávněné zájmy. Němečtí nacisté byli dokonce tak velkorysí, že Slovensku umožnili samostatnost, a nenechali jej začlenit pod Maďarsko, jehož coby horní Uhry bylo více než tisíc let legální součástí.

Rovněž se nelze divit postojům západních zemí. Jejich obyvatelé nechtěli válku, oni si přáli žít v míru, a proto většina Britů, možná až takových 70%, podporovala pokojné řešení česko-německého konfliktu v souladu se svým premiérem Nevillem Chamberlainem, a to i v případě, že by Československo zaniklo. Vždyť mír za každou cenu je přece pro chcimíry to nejdůležitější. My válčit nechceme, a už vůbec ne kvůli nějaké malé zemi, o které vlastně nic pořádně nevíme, a které se ani neumí domluvit se svými sousedy, znělo unisono ze Západu.

A že Velká Británie a Francie daly záruky k existenci v hranicích uznaných po Mnichovu 1938? To pan Chamberlain vysvětlil jasně a stručně. Ty záruky jsme dali nyní už neexistujícímu státu, který se sám rozpadl, když Slovensko se od něj odtrhlo. A tím skončily i naše závazky.

Jistí lidé tvrdí, že Putin vtrhl na Ukrajinu oprávněně, protože bránil své zájmy, tak musíme uznat, že Hitler rovněž tenkrát na konci třicátých let bránil své zájmy. Našlo se i relativně dost Čechů, kteří nacistické Německo obdivovali a dokonce s ním i kolaborovali, stejně tak jsou nyní Češi, kteří fandí putinovskému mafiánskému režimu a bijí se za něj o sto šest. Tak to holt chodí. Tito lidé tvrdí, že ruský vpád na Ukrajinu byl legitimní. V tom případě je ovšem třeba stejně hodnotit i obsazení českých zemí 15. března 1939 Německem. I historické události je třeba posuzovat konzistentně a nikoliv selektivně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz