Hlavní obsah
Finance

Hypotéky s úrokem 19,5 % je činí pro Rusy nedostupnými

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alvesgaspar, licence https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Ilustrační foto

Nadáváme na to, že pro mladé lidi se úvěry na bydlení stávají nedosažitelné. Ano, získat je není v Česku jednoduché. Hypoteční úvěr za necelých dvacet procent v Rusku vypadá jako z říše fantazie, jenomže je pravdou.

Článek

Půjčit si peníze na bydlení se v Rusku stalo pro většinu tamní populace nedostižitelným snem. Jak uvádí Dmitrij Prokofjev v komentáři na webu novayagazeta.ru, aby si Moskvan mohl vzít půjčku na standardní dvoupokojový byt s úrokovou sazbou 19,5 % ročně na dobu splácení 30 let, potřebuje plat 539 tisíc rublů (134 000 Kč) měsíčně, obyvatel Krasnojarsku pak plat 203 tisíc rublů (50 750 Kč) měsíčně. Jaká je však skutečnost? V Moskvě činí průměrný měsíční plat 125 640 rublů (31 410 Kč). Čili v ruském hlavním městě si drtivá většina lidí může o hypotéce nechat akorát tak zdát. Proti tomu jsou poměry v ČR skvělé.

V Rusku činí základní úroková sazba stanovena tamní národní bankou 18%. Pak se nelze divit tomu, že hypotéční úvěry v Rusku dosahují astronomické výše a dělají z ní pro většinu Rusů nedostupné zboží. Pro srovnání, podle statistiky České národní banky činí průměrná výše hypotéčního úvěru v České republice 4,92% s prognózou dalšího snižování, což v budoucnu zlevní i hypotéky.

V Rusku je situace nejistá, a hypoteční úvěr za téměř 20% je něco šíleného, co si v Česku neumíme představit ani ve nejhorších snech.

Kde hledat příčinu? Odpověď lze hledat ve vysvětlení ruské centrální banky. „Růst domácí poptávky nadále převyšuje kapacity pro rozšiřování nabídky zboží a služeb.“ V Nové Gazetě se také píše. „Ceny na trhu s bydlením se zvýšily dvakrát až dvaapůlkrát, objem dluhu se zvýšil zhruba dvakrát až třikrát, ale objem výstavby se zvýšil pouze o 15 %.“V Sankt Petěrburgu se dokonce bytová výstavba snížila o 44%. Ruská ekonomika jede ve válečném režimu, prioritou je válka na Ukrajině a té je podřízeno vše a tohle jsou důsledky. Bytová výstavba stagnuje také proto, že většina Rusů si hypotéky a nové byty dovolit nemůže. I to je jeden z důsledků války na Ukrajině. Takže opět se ukazuje jako lživé tvrzení, že nevyprovokovaná agrese proti sousední zemi neovlivňuje život běžných Rusů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz