Hlavní obsah
Názory a úvahy

Socha Stalinovi? Rusko si zaslouží pohrdání všech slušných lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: U.S. Signal Corps photo., majetek federální vlády USA, volné dílo

Masový vrah Josef Stalin

Uctívání masového vraha a zločince, který nechal zavraždit desítky milionů lidí, je hodně za čarou. Podle článku na serveru Novinky.cz v městě Velikije Luki nedávno postavili osm metrů vysokou sochu Josefa Stalina.

Článek

Je fakt, že něco takového bylo moc i na diskutující pod článkem na levicových Novinkách. Dobře to vystihl Martin Malachov. „Stalin a Hitler - dva ruske idoly, ktere nikdo a nic neprekonía. Na vecne casy a nikdy jinak jsou rusove odsouzeni zit ve vezeni lzi a nenavisti, zmanipulovanych soudnich procesu, prepisovani historie… Pokud bychom rusko oplotili, mohli bychom to prohlasit za skvelou rezervaci, na niz by se cely svet chodil divat, jak nema spolecnost vypadat.“

Přesně tak. Nabízí se rovněž asociace s jiným netvorem. To je stejné, jako kdyby v Německu na veřejném prostranství odhalili sochu Adolfa Hitlera. Akorát, že něco takového by u našich sousedů nikoho nenapadlo, a pokud přece ano, pak by tomu úřady zabránily. Další diskutující Jan Šmídek trefně poznamenal.
„Sochu masového vraha mohou postavit jen v zemích bez špetky lidskosti…“

To je přesné. Fakt, že v Rusku absentuje lidskost, dokazuje i brutální chování ruských vojsk na Ukrajině, vraždy, znásilňování, drancování atd. „Osm metrů velké pánské přirození dovedou vytvořit jen sovětští soudruzi,“ zhodnotil situaci další diskutující Jiří Kopecký. Rusko a Rusové dostávali pořádné kapky. Někdy padaly i velmi ostré výrazy jako třeba debilní ruSSácko, které jsou na můj vkus za hranou. Jiří Bečička to ovšem vystihl přesně. „Země, která je schopná takto uctívat jednoho z největších masových vrahů historie si zaslouží jen pohrdání. Ale co se divíme, když v čele té země stojí Stalinův vrchní obdivovatel.“

Je smutné, že se této šílenosti, tedy odhalení sochy válečného zločince ve Velikich Lukach v Pskovské oblasti, se zúčastnili i místní politici a požehnal jí pravoslavný kněz Anatolij, Ten sice připustil, že Stalin nechal zavraždit velké množství pravoslavných duchovních, ale korunoval to výrokem, že díky tomu máme mnoho nových mučedníků. Vymyslet takovou zrůdnost, to už je opravdu umění.

Něco takového je nepřípustné a neobstojí ani to, že socha stojí na soukromém pozemku. Úřady musí v takovém případě zakročit. Rovněž výmluva, že se zdůrazňují pouze Stalinovy zásluhy na porážce nacistického Německa, neobstojí. U takových osobností nelze účelově oddělit to dobré od špatného. Genocida zůstane genocidou. A Stalin nechal účelově vyhlazovat celé skupiny lidí, například rolníky. Takže se dopustil genocidy, což je neomluvitelné. Kdyby někdo postavil v Německu na svém privátním pozemku Hitlerovu sochu s tím, že sice odsuzuje jeho zločiny, ale chce připomenout, že Áda také přece dělal dobré věci, dal lidem práci, zlikvidoval v Německu nezaměstnanost, posílal dělníky na rekreaci, stavěl dálnice, atd., bylo by to snad v pořádku? Určitě ne.

Rusové, kteří uctívají Stalina, nemají žádné morální právo vyčítat Ukrajincům Banderu, který byl proti sovětskému vůdci břídil.

Dobrou zprávou naštěstí je fakt, že i mezi Rusy se ještě najdou normální lidé. Obávám se však, že jich je hodně málo. Petrohradský zastupitel Boris Višněvskij oficiálně apeloval na prokurátora Pskovské oblasti Andreje Moškova, aby zakročil a nařídil odstranění Stalinovy sochy. Je ovšem velmi pravděpodobné, že tato interpelace bude neúspěšná. I když bych se v tomto případě rád mýlil. V každém případě je jasné, že Rusko je těžce nemocná země, s absencí morálky a lidské slušnosti, když toleruje veřejné uctívání jednoho z nejhorších zločinců v dějinách lidstva.

Prameny:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz