Hlavní obsah
Cestování

Starobylý Krakov je k Čechům přívětivý a stojí za návštěvu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Ziegler

Hrad Wawel

Bývalé hlavní město Polska na rozdíl od jiných polských měst jako zázrakem přežilo téměř nepoškozené hrůzy druhé světové války. Místa jako hlavní náměstí, hrad Wawel, původně židovská čtvrť Kazimierz a další přitahují svým osobitým kouzlem.

Článek

Jsem velmi rád, že jsem toto starobylé město mohl letos navštívit. Pravda, jenom na dva dny, ale i tak to stálo za to. Toto město má českou stopu, neboť do konce 10. století bylo součástí českého státu pod vládou Přemyslovců. Metropolí Polska se stalo v roce 1038 a zůstalo jí až do roku 1609, tedy téměř šest set let. Navštívil jsem stěžejní památky jako hrad Wawel, katedrálu svatého Stanislava a sv. Václava (další česká stopa), hlavní náměstí (Rynek Główny) a židovskou čtvrť Kazimierz.

Foto: Jan Ziegler

Hlavní náměstí s Tržnicí

Hlavní náměstí je centrem města už od doby, kdy v roce 1257 Krakov získal městská práva. Dominuje mu budova tržnice (Sukiennice). Kdysi se v ní prodávalo plátno, v současnosti jsou zde krámky se suvenýry pro turisty. Náměstí dominuje gotická Mariánská bazilika s překrásným interiérem. Jelikož se však uvnitř nesmí fotografovat, tak jsem její vznešenost nemohl obrazem zachytit.

Foto: Jan Ziegler

Mariánská bazilika

Foto: Jan Ziegler

Socha Adama Mickiewicze

Na náměstí se pak nachází i menší románský kostelík svatého Vojtěcha, který patří k významným světcům i u našich severních sousedů. Zajímavostí je i socha polského národního básníka a představitele romantismu Adama Mickiewizce, který však Krakov nikdy nenavštívil.

Foto: Jan Ziegler

Krakovské divadlo

Foto: Jan Ziegler

park v místě bývalého opevnění

Hrad Wavel nabízí pět návštěvnických okruhů, já si vybral druhý s reprezentačními místnostmi polských králů a výstavou tureckých trofejí, kterých se Poláci zmocnili coby válečné kořisti po vítězných bitvách s Osmanskou říší v 17. století. Vstupné stálo 49 zlotých (cca 270 korun) a vřele doporučuji. K vidění jsou také cenné umělecké skvosty mezi nimi i obrazy takových mistrů jako Sandra Boticelliho, Tiziana, Raffaela Santiho a dalších. Je také dobré si vyhradit na tento polský národní klenot více času.

Foto: Jan Ziegler

Nádvoří Wawelu s katedrálou sv. Stanislava a sv. Václava

Foto: Jan Ziegler

Socha papeže Jana Pavla II. před katedrálou, který byl v letech 1964 - 1978 jako kardinál Karol Wojtyla krakovským arcibiskupem.

Zpoplatněn je i vstup do katedrály, která je rovněž pohřebištěm významných polských knížat a králů, maršála Józefa Piłsudského, předsedy polské exilové vlády za II. světové války generála Władysława Sikorského a prezidenta Lecha Kaczyńského s chotí Marii. Vstupné mě stálo 23 zlotých.

Foto: Jan Ziegler

Místo posledního odpočinku maršála Pilsudského

Čtvrt Kazimierz byla dříve osídlena židovských obyvatelstvem, zdejší židovská komunita byla poměrně početná a činila až čtvrtinu obyvatel města. V současnosti je to taková bohémská čtvrt s kavárnami a galeriemi. Má svůj půvab procházku po ní vřele doporučuji.

Foto: Jan Ziegler

Ulice ve čtvrti Kazimierz

Foto: Jan Ziegler

Jedna z galerií ve čtvrti Kazimierz

S úrovní restaurací a kaváren jsem byl spokojen, jídlo slušné kvality se dá pořídit v ceně kolem 50 zlotých. Bedekry hodnotící zdejší pohostinství jsou pravdivé a polská kuchyně je vynikající.

Oceňuji i vstřícnost Poláků vůči Čechům, jsou přátelští a milí. Velmi mi například pomohla mladá pracovnice infocentra na Wawelu, která mi pomohla vyřešit problém se zakoupením vstupenky. Platebními kartami se dá platit na více místech než v Česku. Polsko je obecně bráno jako katolická země, ale není problém vstoupit do katolických kostelů v kraťasech. To se zkrátka neřeší.

Návštěvu Krakova vřele doporučuji. Stojí opravdu za to.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz