Hlavní obsah
Názory a úvahy

Studenti cestují a poznávají svět, to my za komunistů nemohli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžeme mít na naše školství různé názory, nicméně fakt, že mladí v rámci školních exkurzí cestují nejen po Evropě, je pozitivní. Týká se to i studentů třeboňské střední školy.

Článek

Studenti Obchodní akademie, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Třeboni, oboru cestovní ruch, vyrážejí pravidelně na exkurze do Itálie, Velké Británie, Rakouska, Německa dalších zemí. Někteří z nich ovšem vycestovali ještě dál a to do exotických Číny a Japonska. Třeboňská škola má totiž už několik let trvající partnerství se školami v těchto dalekých zemích, a tak čeští studenti míří do Asie, jejich čínské a japonské protějšky zase do České republiky.

Výhodou současné mládeže je i lepší jazyková vybavenost, mnozí z nich se perfektně domluví anglicky, kdežto to my za našich mladých let v drtivé většině uměli tak maximálně rusky, a to ještě špatně, protože to byl jazyk okupantů. Však také v devadesátých letech, když k nám ve velkém začali přijíždět návštěvníci ze Západu, se tito turisté podivovali nad tím, že tady skoro nikdo neumí anglicky.

Je dobře, že mladí lidé takto cestují, a to nejen v rámci svých škol. Poznávání cizích zemí je velmi důležité a potřebné. Je dobře, že naše školy pořádají exkurze a výlety svých žáků do zahraničí. Pomáhá to odbourávat předsudky a zkreslené představy o jiných kulturách a národech. Přispívá to i k lepším vztahům mezi lidmi obecně. Osobní zkušenost bývá nejcennější a nejpřínosnější.

My jako mladí jsme takové možnosti za komunistů neměli, cestování na Západ bylo velmi ztížené a rudý režim mu kladl velké překážky. Mně připadá hrozné, že lidé v jižních Čechách prakticky nic nevěděli o svých sousedech v Bavorsku a Rakousku, protože se za nimi nemohli podívat. Naštěstí je tato smutná a zlá doba už minulostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz