Hlavní obsah
Jídlo a pití

Americké brambory, skvělá příloha nejen ke steakům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Americké brambory jsou skvělá příloha nejen ke steakům. Hodí se i k různým smetanovým omáčkám, nebo jen tak, na chuť. Připravit americké brambory je opravdu snadné a oproti oblíbeným hranolkům mají i jednu velkou výhodu. Jsou pečené.

Článek

Základní recept na americké brambory na 2 porce

10 středně velkých brambor

olej na vymazání plechu

sůl

černý pepř

Brambory důkladně omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Na bramborách nám nesmí zůstat ani troška nečistot. Předehřejeme si troubu na 200 - 220°C. Olejem vymažeme plech.

Brambory usušíme a se slupkou nakrájíme na stejně velké měsíčky. Vyskládáme je na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Brambory osolíme, opepříme a pečeme do změknutí přibližně 20 - 30 minut. V půlce pečení brambory obrátíme. Místo soli můžeme použít koření na americké brambory, grilovací koření či různé bylinky.

Americké brambory trošku jinak

10 středně velkých brambor

4 lžíce oleje

sůl

černý pepř

paprika sladká mletá

Brambory důkladně omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Na bramborách nám nesmí zůstat ani troška nečistot. Předehřejeme si troubu na 200 - 220°C. Plech vysteleme pečícím papírem.

V misce smícháme olej s paprikou, solí a pepřem, který jsme si do oleje sami namleli. Brambory usušíme a se slupkou nakrájíme na stejně velké měsíčky. Bramborové měsíčky obalíme v kořeněném oleji a následně vyskládáme je na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Brambory pečeme do změknutí přibližně 20 - 30 minut, v půlce pečení je obrátíme.

Recept volíme podle toho, zda budou americké brambory příloha například k masu nebo chuťovka. U každého receptu však platí, že americké brambory nesolíme, pokud je koření, které k dochucení brambor použijeme, s obsahem soli. Pokud používáme pepř, dbáme na to, aby byl čerstvě mletý a hlavně kvalitní. I proto používám pepř celý a sama si jej do každého jídla mlýnkem namelu.

Sledujte můj profil a už vám nic neunikne. Stačí dát jen SLEDOVAT autora.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz