Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když umění nezná hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Umění je svobodná tvorba, díky čemuž může umělec vytvářet díla, jak se mu zlíbí. Ale opravdu je vše, co vytvoříme, umění? Je vhodné, aby každé umělecké dílo bylo volně přístupné široké veřejnosti?

Článek

Když se řekne umění, co vás jako první napadne? Mne galerie. Ať už v galerii vidím obrazy či sochy, je to pro mne umění. Je jedno, v jakém je stylu a od jakého umělce díla jsou či jak vypadají. Vždy jsou díla v galerii za zavřenými dveřmi, kam se může každý zajít svobodně podívat.

Vystavená díla mohou vypadat různě. Mohou být hezká, originální i morbidní. A právě morbidní umění by mělo zůstat za zdmi galerií. Pokud se chci na takovouto výstavu podívat, měla bych si zaplatit vstupné a vejít do místnosti, kam není zvenku vidět. Pokud chce umělec vystavovat díla zdarma, také dobře. Ale vystavovat morbidní umění za okny, kde dílo může vidět kdokoli? To opravdu ne.

Ano, narážím na dnes slavnou mrtvou kočku zalitou v epoxidu. Je tohle umění, které má být volně přístupné za okny, kde ho může vidět dospělý i dítě? Dá se vůbec něco podobného považovat za umění? Pokud se člověk za života rozhodne, že chce být balzamován a vystaven, je to jeho volba. A ať si o této volbě myslíme cokoli, bylo to rozhodnutí daného jedince. Ale ona černá kočka se sama nerozhodla, že se nechá po smrti vystavit. Ona černá kočka žila, dělala lidem společnost a nakonec se jí umělec rozhodne zalít epoxidem.

Kočky je mi líto. Je mi líto lidí, kteří tohle museli vidět. Byť je smrt součástí života a je to naše jediná jistota, měli bychom k ní přistupovat s pokorou.

Co nám má dílo, kdy umělec zalije mrtvé zvíře epoxidem sdělit? Že smrt je všude kolem nás? To přeci dávno víme. Že je doba zvrácená? Myslím si, že toto bez tohoto morbidního umění víme také. Pokud tímto výtvorem chce jen umělec přilákat pozornost a prosí o pomoc, jde to i jinak.

Byť je umění svobodné, mělo by mít své hranice. Proč vystavovat podobná díla tak, aby je mohl vidět každý? A co pieta? Ta nikomu nic neříká? Vím, umělci pomocí svých děl dávají průchod emocím. Ale jsou díla, která mají zůstat za zavřenými dveřmi. Mrtvá kočka zalitá v epoxidu je opravdu moc. A básnička opravdu nic nespraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz