Článek
Na těsto potřebujeme:
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva
¾ hrnku mléka
¼ hrnku oleje
250 ml smetany ke šlehání
2 vejce
2 hrnky samokypřící mouky
1 Margot tyčinka
Na hrubém struhadle nastrouháme Margotku. Pokud máme mixér s planetárním mícháním, cukr ušleháme s vajíčky do béžové pěny. Do pěny přidáme mléko s olejem a důkladně promícháme. Dále postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva, smetanu, a nakonec vmícháme Margotku. Těsto nalijeme do máslem vymazané a ořechy vysypané formy. Pečeme na 160 °C přibližně 30 minut.
V případě, že nemáte mixér s planetárním mícháním, je třeba oddělit žloutky od bílků a z bílků vyšlehat sníh, který přidáme do těsta až po přidání a zapracování Margotky. Cukr v tomto případě ušleháme pouze se žloutky.
Řezy můžeme polít polevou.
Na polevu potřebujeme:
1 žloutek
150 g másla
3 lžíce rumu
230 g cukru moučky
2 lžíce holandského kakaa
Rozpustíme máslo. Do rozpuštěného másla přidáme kakao a důkladně promícháme. Následně přidáme cukr a rum. Když je poleva hladká, přidáme žloutek a opět důkladně promícháme. Polevou potřeme ještě teplé těsto a necháme ztuhnout.
Pár tipů nakonec:
Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete samokypřící mouku nahradit moukou polohrubou. Řezy nebudou tak nadýchané jako bezlepkové, ale i tak se po nich zapráší.
Polevu je třeba připravovat za stálého míchání, aby se kakao nepřipálilo. Pro pomalejší zahřívání je možné polevu připravovat ve vodní lázni.
Margot řezy jsou výborné i bez polevy. Můžete je také posypat cukrem smíchaným s nastrouhanými ořechy.
K margot řezům se skvěle hodí 100% arabika Costa Rica Paradise z pražírny kávy Kafista. Chuť této kávy zvýrazní chutě řezů a vás čeká opravdu lahodný zážitek.