Hlavní obsah
Rodina a děti

Modifikovaný škrob, aromata, přidaný cukr. To je zdravá svačinka pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Beranová

Porovnávané kapsičky

Dáváte svým dětem na svačinu ovocné kapsičky v domnění, že jsou zdravé? Pak věřte tomu, že to tak být nemusí. Ovocná svačinka pro děti od dokončeného 4. měsíce může být plná modifikovaných škrobů, vody a přidaného cukru.

Článek

Na cestách často potkávám děti hrdě nesoucí svačinku v sáčku. Slastně ucucávají ovocnou šťávu či pyré a jsou naprosto spokojené. Spokojené jsou očividně i maminky, které se hrdě nesou vedle svých dětí. O děti mají postaráno. Vždyť zdravou svačinkou plnou ovoce v praktickém balení dělají to nejlepší pro svá dítka, která se zdravě nasvačí a nezašpiní, a ještě nemusí po svačině nic umývat. Jenže jsou ovocné kapsičky opravdu taková výhra?

Prázdné obaly všude kolem nás

Že se prázdné obaly od těchto oblíbených svačin válí všude možně, je obecně známý problém. Vždyť sáčky jsou tak těžké, nepraktické a špinavé, že když jsme je do přírody přinesli, jen těžko je odneseme. Že jsou sáčků od těchto oblíbených svačinek plné i městské ulice, kde najdeme odpadkový koš na každém rohu, se asi zmiňovat nemusím.

I přesto, že nejsem největším zastáncem tohoto balení, musím uznat, že je opravdu praktické. Dítko se neumaže. Sáček se dá snadno zavřít, vložit do kapsy a donést k nejbližšímu odpadkovému koši. Nic z něj nevytéká a při troše šikovnosti se dá složit do tak malých rozměrů, že ani v kapse nepřekáží. S víčky od mnohých kapsiček si dítka mohou dále hrát, neboť jsou součástí stavebnice. Chápu jejich praktičnost a sama si kapsičku nejednou na cestu přibalím.

Praktické balení je jedna věc, složení věc druhá

Když jsem si vyzkoušela praktičnost balení, rozhodla jsem se vyzkoušet kapsičky se stejnou příchutí různých konkurenčních společností. Záměrně jsem se vyhnula označení BIO a vybrala si čtyři známé výrobce. Myslela jsem si, že největší rozdíl bude v ceně. Ale více jsem se mýlit nemohla.

Kapsičky plné ovoce

Asi jsem měla velké štěstí, když jsem jako první kapsičku ochutnala pyré od Ovocňáku. Složení bylo velmi stručné: zpracované vícedruhové ovoce, protlaky, pasterované, neslazené. To je veškeré složení 100% ovocné kapsičky. A takhle si já představuji zdravou svačinku pro děti.

100% pyré od Relaxu mne také nezklamalo. Složení má podobné, jako Ovocňák, ale už se tu najdou složky navíc, například šťáva z koncentrátu, vitamin C a aromata.

Voda, přidaný cukr, modifikovaný škrob, to je zdravá svačinka pro miminka od 5 měsíců

Hello přesnídávka od ukončeného 5. měsíce věku byla velkým překvapením. Byť má podíl ovoce 85 % hmotnosti, hned další složkou ve složení je voda, cukr a modifikovaný škrob. Antioxidantem u této značky je kyselina askorbová.

Nejhůře podle složení dopadla zakoupená ovocná svačinka od Hamé, která je určená pro děti od ukončeného 4. měsíce. Ovocný podíl této svačinky je 85 %, tedy stejný, jako u konkurenční značky Hello. V této svačince však najdeme hned za podílem ovoce další přísady, v pořadí uvedené takto: fruktózo-glukózový sirup, modifikovaný kukuřičný škrob, voda, regulátor kyselosti: kyselina citronová. Antioxidantem u této přesnídávky je kyselina askorbová. Tato svačinka jako jediná nese upozornění na alergeny. Dle tohoto upozornění může obsahovat stopy mléka.

K posouzení, zda se jedná o zdravou, či méně zdravou variantu potravin nepotřebujeme žádné rozbory. Stačí si jen přečíst složení. Pokud kupujeme ovocnou svačinku, měla by být opravdu ovocná. Bez dalších zbytných přidaných složek. Vím, většina přidaných složek není zdraví závadná. Ale přirozeně je ovoce neobsahuje. Proč by je tedy měla obsahovat ovocná svačinka?

Co rozhodně do zdravé svačinky nepatří, je fruktózo-glukózový sirup. Fruktóza se v těle přeměňuje na tuk a to až ze 40 %. Na rozdíl od glukózy, která se na tuk přeměňuje pouze z 5 %. Ovoce, obzvlášť broskve a jablka, je dost sladké na to, aby ovocné kapsičky přidaný cukr nepotřebovaly. Jenže to by se ovoce nesmělo ředit vodou a zpátky zahušťovat.

Co se chuti kapsiček týká, to by bylo hodně subjektivní hodnocení, které mi nepřísluší dělat. Každá kapsička si najde svého jedlíka. Každému dítku, každému z nás, bude daná kapsička chutnat jinak. Všechny kapsičky jsou chuťově dobré, ale protože když si chci dopřát ovocnou svačinku, přikláním se ke 100% ovocné kapsičce. Můj favorit je tak jasný. Zůstanu u toho nejlepšího.

Pokud jste, milí čtenáři, dočetli až sem, moc vám děkuji. Ano, v článku se nachází dva odstavce, které si maximálně odporují. Mnozí z vás se určitě dovtípili, že první z těchto odstavců je sarkasmus. Ale protože žijeme ve světě jaký je, nedalo mi to, a musela jsem dopsat ještě tento odstavec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz