Hlavní obsah
Lidé a společnost

Na Hromnice o hodinu více v České republice neplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Hromnice, pohanský svátek boha hromu, jsou důležitou oslavou přicházejícího jara, podobně jako keltský svátek Imbolc. Hromnice jsou také svátek, ke kterému se v českém prostředí váže nejvíce pranostik.

Článek

V lidovém křesťanství se staly Hromnice důležitou oslavou příchodu jara. Svátek byl spojován s ochranou před ohněm, bouří a bleskem. Na Hromnice se světily svíce, takzvané hromničky, které se dávaly do oken na ochranu domácnosti před bleskem, který způsoboval požár nebo usmrcoval lidi a dobytek.

Keltský svátek Imbolc se na rozdíl o Hromnic slaví 1. února a je spojován se svátkem svaté Brigity. Imbolc je chápán jako první den jara a patří mezi nejdůležitější gaelské svátky. Imbolc je spojen s laktací a bahněním ovcí, kterým se v té době rodí jehňata. Tento svátek je také spojen s hodováním a dalšími zvyky, mezi něž patřil například rituál první orby, úklid domácností a kováren, zapalování ohňů na ochranu před zlými silami nebo návštěvy u posvátných studánek.

Ve svátek Imbolc Keltové pozorovali různá znamení, aby věděli, zda již jaro dorazilo. Pozorovali kvetení rostlin i aktivity zvířat. Pokud především hadi a ježci opouštěli své zimní úkryty, jaro bylo již blízko. Podle pranostiky z ostrova Man v tento den chmurná stařena sbírala dřevo na oheň. Pokud bylo počasí vlídné a stařena byla ve sběru úspěšná, měla se zima prodloužit. Naopak, pokud stařena úspěšná nebyla a dřevo nenasbírala, mělo přijít jaro.

Podle keltského lidového podání navštěvuje svatá Brigita domácnosti a žehná lidem a dobytku. Proto je do domu symbolicky zvána a někdy je jí připravována postel s drobnými obětinami a březovou větévkou, kterou má světice oživit jarní přírodu.

V českém prostředí se k Hromnicím váže přibližně 40 pranostik. Nejznámější pranostika Na Hromnice o hodinu více ale neplatí. Tato pranostika říká, že den je o hodinu delší než v době zimního slunovratu. Jenže na území České republiky rozdíl činí hodinu a dvacet minut.

Další známé pranostiky vážící se k Hromnicím:

Na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout.
Na Hromnice jasná noc, bude mrazu ještě moc.
Na Hromnice chumelenice, netrvá pak zima více.
O Hromnicích jasný den, připrav kožich ještě ven.
O Hromnicích teplo, medvěd staví boudu rychlo, o Hromnicích mrzne - medvěd bourá boudu, jen to vrzne.

Zdroj: internet, pranostik.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz