Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nadýchaná třená buchta je vynikajícím dezertem ke kávě i čaji

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová

Třená buchta

Litá buchta, dezert, který ocení malý i velcí labužníci. Velkou výhodou tohoto dezertu je, že se hodí ke kávě i čaji a skvěle chutná i s kakaem.

Článek

Na buchtu potřebujeme:
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek plnotučného mléka pokojové teploty
2 hrnky samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 vejce velikosti M
1 sklenka oleje
2 polévkové lžíce kakaa
1 velký panák kvalitního rumu

Pokud máte mixér s planetárním mícháním, nasypte do misky cukry, přidejte vajíčka a vyšlehejte cukry s vajíčky do béžové pěny. Následně postupně přidáme hrnek mouky, mléko, olej, druhý hrnek mouky, prášek do pečiva a rum. Suroviny přidáváme postupně a vždy samostatně do těsta vmícháme. Další surovinu přidáváme tehdy, je-li předchozí surovina v těstě dobře zapracovaná.

Troubu si předehřejeme na 160 °C. Plech vysteleme pečícím papírem. 2/3 hotového těsta nalijeme na plech. Do třetí třetiny těsta přidáme kakao a opět důkladně promícháme.

Těsto s kakaem lijeme napříč pekáčem podle toho, jakou chceme mít výslednou kresbu buchty. Buchtu pečeme na 160° C přibližně 40 minut. Když po 40 minutách píchneme do buchty špejlí a těsto se nepřilepí, máme hotovo a buchtu z trouby vyndáme. Pokud se těsto na špejli lepí, pečeme dál. Doporučuji nastavovat 5 minutové intervaly, aby se nám buchta nevysušila.

Tipy na závěr:

V případě, že nemáte mixér s planetárním mícháním, nic se neděje. Jen je třeba oddělit žloutky od bílků a z bílků vyšlehat sníh. Žloutky smícháme s cukrem do pěny a dál pokračujeme podle postupu výše. Sníh dáváme do těsta jako poslední, chvilku před odebráním 2/3 těsta.

Byť je rumu v buchtě málo, je to právě rum, který dodává dezertu specifickou chuť. Výběr rumu proto nepodceňujte. Levný „rum“ z bramborového škrobu, který je k dostání ve všech obchodech, není pro buchtu tou nejlepší volbou. Buchta je těžká a chuťově řezavá. Zatímco s pravým rumem z třtinového cukru neuděláte chybu. Buchta bude vláčná, krásně voňavá a bude se rozplývat na jazyku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz