Článek
Na buchtu potřebujeme:
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek plnotučného mléka pokojové teploty
2 hrnky samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 vejce velikosti M
1 sklenka oleje
2 polévkové lžíce kakaa
1 velký panák kvalitního rumu
Pokud máte mixér s planetárním mícháním, nasypte do misky cukry, přidejte vajíčka a vyšlehejte cukry s vajíčky do béžové pěny. Následně postupně přidáme hrnek mouky, mléko, olej, druhý hrnek mouky, prášek do pečiva a rum. Suroviny přidáváme postupně a vždy samostatně do těsta vmícháme. Další surovinu přidáváme tehdy, je-li předchozí surovina v těstě dobře zapracovaná.
Troubu si předehřejeme na 160 °C. Plech vysteleme pečícím papírem. 2/3 hotového těsta nalijeme na plech. Do třetí třetiny těsta přidáme kakao a opět důkladně promícháme.
Těsto s kakaem lijeme napříč pekáčem podle toho, jakou chceme mít výslednou kresbu buchty. Buchtu pečeme na 160° C přibližně 40 minut. Když po 40 minutách píchneme do buchty špejlí a těsto se nepřilepí, máme hotovo a buchtu z trouby vyndáme. Pokud se těsto na špejli lepí, pečeme dál. Doporučuji nastavovat 5 minutové intervaly, aby se nám buchta nevysušila.
Tipy na závěr:
V případě, že nemáte mixér s planetárním mícháním, nic se neděje. Jen je třeba oddělit žloutky od bílků a z bílků vyšlehat sníh. Žloutky smícháme s cukrem do pěny a dál pokračujeme podle postupu výše. Sníh dáváme do těsta jako poslední, chvilku před odebráním 2/3 těsta.
Byť je rumu v buchtě málo, je to právě rum, který dodává dezertu specifickou chuť. Výběr rumu proto nepodceňujte. Levný „rum“ z bramborového škrobu, který je k dostání ve všech obchodech, není pro buchtu tou nejlepší volbou. Buchta je těžká a chuťově řezavá. Zatímco s pravým rumem z třtinového cukru neuděláte chybu. Buchta bude vláčná, krásně voňavá a bude se rozplývat na jazyku.