Hlavní obsah
Názory a úvahy

Obec v tichosti odsouhlasila stavbu solárního parku v těsné blízkosti CHKO Brdy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Neúcta k místním obyvatelům i k nádherné přírodě. Tak by se dal nazvat krok vedení Obce Mladý Smolivec, která v tichosti odsouhlasila stavbu solárního parku v těsné blízkosti CHKO Brdy.

Článek

Nádherná příroda je již nyní narušena neestetickou stavbou větrné elektrárny, která dělá mnohým obyvatelům malé obce Dožice vrásky na čele. Nyní k této stavbě, kterou dle svých slov hrdě pan starosta ukazuje každému, kdo má o podobnou atrakci ve své lokalitě zájem, přibyde i solární park. Částečně pod větrnou elektrárnou a z části také na orné půdě. Na přírodu, místní obyvatele ani zemědělce se ohled nebere.

Schválení solárního parku proběhlo rychle a víceméně v tichosti. Ti šťastnější obyvatelé a majitelé nemovitostí obdrželi od Obce Mladý Smolivec e-mail, že se bude konat veřejné projednání záměru, ve kterém bude projekt představen a kde se budou moci lidé vyjádřit, zda tu solární park chtějí či nikoli. Ale to bylo opravdu pár šťastných jedinců. Velká část obyvatel a majitelů nemovitostí v dotčené obci o konání diskuze nevěděla, a to ani přesto, že jim mají novinky chodit e-mailem.

Nejen že vedení Obce Mladý Smolivec občany o záměru skoro neinformovalo. O dva týdny později bylo již rozhodnuto, že stavba solárního parku započne. Místní obyvatelé a majitelé nemovitostí ze stavby, která zohyzdí nádhernou přírodu v blízkosti jejich domovů, nebudou mít skoro nic. Společnost, která má solární park na místě postavit, přispěje Obci Mladý Smolivec 50 000,-Kč ročně. Tuto částku má Obec Mladý Smolivec většinově použít ve prospěch občanů místní části Dožice. Na majitele nemovitostí ani zemědělce se už samozřejmě nemyslí.

Abych vedení Obce Mladý Smolivec nekřivdila, zmínka o konání veřejného projednání byla i na obecním facebookovém profilu. Profilu, který většina místních obyvatel a majitelů nemovitostí nesleduje. Na nepřehledném webu Obce Mladý Smolivec byla zmínka o konání veřejného projednání záměru jen několik málo dní. Pozvánka na zasedání zastupitelstva byla schovaná kdesi v záložkách na webu. Sama jsem ji objevila v den konání zasedání zastupitelstva až v archivu dokumentů. Na e-maily přímo posílané panu starostovi s dotazy na stavbu solárního parku mi odpovědi dodnes nepřišly.

Nevadí mi, když si lidé dávají solární panely na střechy domů. Co mi ale vadí, je, že se staví solární parky v  přírodě. Vadí mi, když projíždím nádhernou přírodou a cestu mi zkříží solární panely, které by mohly být umístěny někde jinde, na místech, kde by nebyly jako pěst na oko.

V tomto případě mi vadí i netransparentnost celého procesu projednávání. Občané by měli být první, kdo se o záměru stavby solárního parku mají dozvědět. Občané mají dostávat odpovědi na své otázky od zástupců obce. Jsou to občané, kdo v konkrétních obcích bydlí. Nejsou to společnosti, které sotva stojí na nohou, což se v tomto konkrétním případě děje, ale vedení Obce Mladý Smolivec to nezajímá. Dle slov pana starosty vedení Obce Mladý Smolivec jednateli společnosti věří a nemá důvod se podívat do veřejných rejstříků, protože on sám toto konání jako podnikatel nemá rád.

V obci Dožice je stále co zlepšovat. Ve velké části obce není signál. Pošta je tu otevřena čistě náhodně a o dopravní dostupnosti veřejnou dopravou se raději ani nezmiňuji. Ale my tu budeme mít solární park. V nádherné přírodě. Na místě, odkud je to pouhé 2 km do CHKO Brdy. Na místě, odkud je nádherný výhled na Šumavu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz