Hlavní obsah
Názory a úvahy

Opravdu je platba v hotovosti takový problém?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Ať se podívám kamkoli, všude narážím na velký problém s tím, že někteří obchodníci neberou platební karty. Mně osobně to nevadí. Zastávám názor, že každý obchodník se může sám rozhodnout, jakou platební metodu upřednostní.

Článek

Podnikání by mělo být co nejméně omezené. Jen tak si trh může říct, zda je podnik přínosem či nikoli. I proto si myslím, že povinnost brát platební karty by neměla být zavedena. Trh si řekne, zda je nutné platební karty přijímat. A pak už je jen a pouze na obchodníkovi, zda platby kartou zavede.

Nejsou to jen restaurace, kde platební karty neberou. Jsou to i malé obchůdky, ve kterých se prodávají položky za pár korun. Pokud by si banka brala pouze dané procento z platby kartou, nebyl by to až takový problém. Ale pokud je možné, tuto informaci nemám ověřenou, že si banka bere poplatek až 4,-Kč za transakci, může to být v mnohých případech problém. Pokud si půjdu koupit zmrzlinu za 20,-Kč a poplatek z transakce bude 4,-Kč, je to pro obchodníka citelný rozdíl.

Nevím, proč lidé mají problém s tím, že existují místa, kde neberou platební karty. Pokud chtějí tito lidé platit kartou, mohou jít nakoupit nebo najíst tam, kde platební karty berou. Stejně jako se najdou místa, kde není možné platit útratu v hotovosti, například na koncertech a festivalech, najdou se i místa, kde nechtějí akceptovat platbu kartou.

Je jen a pouze na nás, jaké podniky a obchody navštěvujeme a podporujeme. Pokud se nám jejich filozofie nelíbí, nemusíme je podporovat. Ale dělat z rozhodnutí podnikatele kauzu, která se bude roky řešit a k řešení problému se nikdo ani nepřiblíží, je naprosto zbytečné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz