Hlavní obsah
Rodina a děti

Plýtvání jídlem je globální problém, ale zároveň skvělá zábava maminek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Plýtvání jídlem se skloňuje čím dál častěji. Kupujeme potraviny, které nesníme. Vaříme více jídla, než potřebujeme. Mnoho lidí si tento problém uvědomuje. Ale i přesto se najde spousta maminek, které plýtvání jídlem propagují.

Článek

Není snad den, kdy bych na sociálních sítích nenarazila na maminku, která propaguje hrátky s jídlem. Nemyslím tím maminky, které z jídla tvoří vizuálně zajímavé pokrmy pro to, aby do svých dítek dostaly například zeleninu. Ne, že bych se tohoto chování zastávala. I díky tomuto „zdobení“ se velké množství jídla vyhodí. Ale alespoň část se ho sní. Narážím tím na maminky, které jídlo používají jako hračku.

Barvení rýže

Barvení rýže potravinářským barvivem za účelem následného zabavení dětí je fenomén posledních několika let. Dítka mají v rýži hledat skryté poklady. Když rýži náhodou pozřou, nic se jim, na rozdíl od konzumace písku či kamínků, nestane. Zda je tohle vhodná zábava pro rozvoj dětí, je mi záhadou. Ale maminky se mnou asi souhlasit nebudou. Vždyť proč by pořizovaly dětem na hraní písek, když rýži mají po ruce. A potravinářské barvivo může zpestřit například krupicovou kaši.

Navlékání těstovin

Navlékání těstovin, to je kapitola sama o sobě. Jako by na trhu nebyly korálky z různých materiálů a rozličných tvarů a velikostí pro tento účel vyrobených. Ano, souhlasím. Těstoviny jsou levné a máme je doma. Ale opravdu jsou určené k tomu, abychom si s nimi hráli?

Jedlá plastelína

Jedlá plastelína, to je fenomén dnešních maminek. Stačí jen hladká mouka, sůl, voda, olej, ocet a potravinářské barvivo. Všechno smícháme, zahřejeme a máme hotovo. Čím lepší olej je, tím je plastelína chutnější. I proto se volí oleje oblíbených chutí malých ratolestí.

Ano, musím uznat, tyto plastelíny jsou krásně barevné a jako v předchozích případech i levné. Vše potřebné mají maminky po ruce a navíc mají jistotu, že jejich dítka nepozřou nic, co by pozřít neměla. Ale je tohle správné a zodpovědné chování maminek? Nejen že zbytečně plýtvají jídlem, ale ještě svá dítka učí, že plýtvání jídlem je v pořádku. O tom, že se dítka nenaučí, co je a co není k jídlu, se raději ani nezmiňuji. Jen si říkám, kam se poděl svět, ve kterém jídlo nebylo na hraní.

Barvení rýže, navlékání těstovin a výroba jedlé modelíny, to není vše, co dokážou maminky vymyslet. Her mají mnohem více, ale ty už nejsou tak populární. Jak dětem po hraní vysvětlují, že ne každá modelína se jí, je mi záhadou. Za mne jsou tyto hrátky spíše nebezpečné, než jakkoli přínosné. Co mi ovšem vadí ze všeho nejvíc, je zbytečné plýtvání jídlem, když každou chvíli čteme, kolik jídla se vyhodí a zbytečně vyprodukuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz