Hlavní obsah
Jídlo a pití

Proč se těsto nedaří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Známe to asi všichni. Máme osvědčený recept, těšíme se na výsledek, ale v poslední době se nám nedaří. Čím to je?

Článek

Při pečení dezertů jsou našim hlavním nepřítelem suroviny. Kvalita se rychle mění a poměry receptů nesedí. Recepty našich babiček se nám nedaří, protože byly upraveny na jinou kvalitu surovin, než kterou máme k dostání teď. Nové recepty nám nejdou, protože prošly různými úpravami a jen málokdo, kdo recepty sdílí, je opravdu připravil tak, jak prezentuje. Naštěstí se vším se dá pracovat.

Nejednou jsem se setkala s tím, že jsem dostala recept, který se mi nepovedl. V poslední době se mi to stává u většiny propagovaných receptů. Nakonec jsem přišla na to, čím to je. Kvalita surovin se opravdu rapidně liší značkou od značky. Mléko není jako mléko, máslo není máslem a i mouka je jiná. Z těchto důvodů u svých receptů píšu vždy značku, kterou používám. Není to proto, že bych chtěla dělat výrobcům reklamu. Je to proto, že každá surovina od jiné značky má trošku jiné vlastnosti.

Kvalitu másla poznáme na první pohled, když ho vyndáme z lednice. Některé je měkčí a lepí se na obal. Jiné je krásně pevné a dobře se krájí. Pak je máslo, které je zvláštně lité a při krájení se rozpadá. Mléko také od každé značky chutná jinak, a tím nenarážím na rozdíly v podílu tuku. Plnotučné mléko od Madety je hutnější, než plnotučné mléko Pilos. Plnotučné mléko Boni má úplně jinou chuť, než mléka dříve zmíněná.

Byť se výše uvedené informace zdají malicherné, opak je pravdou. Právě tyto detaily nám kazí konečný výsledek. Chyba nemusí být v nás. Nemusí být naše chyba, že nám naše oblíbená buchta nejde upéct. Ve většině případů jde o suroviny, které používáme.

Protože se kvalita surovin značka od značky liší, a co se týká kvality výrobků privátních značek, tam se může kvalita lišit i v sériích, je těžké recept vychytat. Ale nevzdávejte to. Používejte jednu značku, dokud vám bude vyhovovat. Připravujte recepty z oblíbených kuchařek. Ti, kdo vaší oblíbenou kuchařku připravovali, většinu receptů určitě vyzkoušeli. A pokud není kuchařka plná partnerů a product placementu, obvykle byly na recepty používané stejné značky. Jakmile u takových kuchařek jednou na odchylku přijdete, snadno už si další recepty upravíte.

Přeji vám, moji milí čtenáři, mnoho úspěchů při pečení. Když se zrovna nedaří, nevěste hlavu. Každý občas máme svůj den. A ať tomu věříme či nikoli, čím více je pro nás výsledek důležitý, tím vyšší je pravděpodobnost, že se něco pokazí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz