Článek
Na svíčkovou na smetaně budeme potřebovat:
6 ks mrkve
6 ks petržele
1 celer
2 cibule
200 g másla
1,5 kg hovězí svíčkové
200 g slaniny nakrájené na klínky
5 listů bobkového listu
8 kuliček nového koření
8 kuliček pepře CM pepper
2 polévkové lžíce soli
250 ml smetany ke šlehání
250 ml hovězího vývaru
Brusinky a citron na ozdobu
Slaninu nakrájejte na malé klínky a dejte zamrazit. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kostičky. Maso umyjeme, osušíme, a pokud je potřeba, odblaníme.
Maso prošpikujeme zmrzlými kousky slaniny tak, aby slanina nevyčnívala. Rozpustíme máslo. Do hlubšího pekáče dáme 1/3 zeleniny, prošpikované maso, přidáme koření a zbytek zeleniny, zalijeme máslem. Pekáč dáme do chladu a do tmy a minimálně přes noc necháme maso odležet.
Do trouby rozehřáté na 160 °C vložíme pekáč s masem, které pečeme přibližně 10 minut. Poté maso osolíme, podlijeme vývarem a za občasného podlévání pečeme maso doměkka.
Upečené maso vyndáme. Ze zeleniny vybereme bobkový list a kuličky pepře a nového koření. Ostatní dohladka rozmixujeme. Do rozmixované zeleniny přidáme za stálého míchání smetanu a chvilku povaříme. V případě nutnosti omáčku dochutíme. Omáčku podáváme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem.
Několik tipů na konec
Před servírováním můžeme maso vrátit do hotové omáčky a krátce povařit. Získá tak mnohem lepší chuť.
Kampotský pepř CM pepper doporučuji kvůli jeho specifické chuti, která svíčkovou omáčku dovede k dokonalosti. Kromě chuti je kampotský pepř CM pepper do jídel vhodný proto, že kuličky pepře drží pohromadě. Nemělo by se vám tak stát, že ze zeleniny vyjmete pouze část pepře a kus pepře v omáčce zůstane.
Slaninu nakrájenou na klínky mrazíme proto, aby se nám maso lépe špikovalo. Slanina není třeba mrazit, ale pro snadnější práci mražení doporučuji.
Pokud nemáte rádi hovězí, doporučuji nahradit hovězí svíčkovou za srnčí nebo kančí maso. Srnčí maso je jemné, kančí chuťově výraznější. Pokud se rozhodnete pro maso ze zvěřiny, ke svíčkové omáčce nemusíte použít svíčkovou, ale můžete použít hřbet i nohu.
Recepty na variaci knedlíků najdete v mém článku https://medium.seznam.cz/clanek/jana-beranova-je-libo-karlovarsky-houskovy-nebo-bramborovy-knedlik-35860.
Recept na hovězí vývar najdete v mém článku https://medium.seznam.cz/clanek/jana-beranova-3-zakladni-vyvary-ktere-kdyz-se-jednou-naucite-varit-kupovany-bujon-uz-v-kuchyni-nepouzijete-29709.