Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na tradiční hovězí svíčkovou na smetaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Svíčková na smetaně, tradiční vánoční jídlo, které by nemělo chybět na svátečním stole. Dnes jsem si pro vás připravila tradiční recept na tento vynikající pokrm.

Článek

Na svíčkovou na smetaně budeme potřebovat:

6 ks mrkve

6 ks petržele

1 celer

2 cibule

200 g másla

1,5 kg hovězí svíčkové

200 g slaniny nakrájené na klínky

5 listů bobkového listu

8 kuliček nového koření

8 kuliček pepře CM pepper

2 polévkové lžíce soli

250 ml smetany ke šlehání

250 ml hovězího vývaru

Brusinky a citron na ozdobu

Slaninu nakrájejte na malé klínky a dejte zamrazit. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kostičky. Maso umyjeme, osušíme, a pokud je potřeba, odblaníme.

Maso prošpikujeme zmrzlými kousky slaniny tak, aby slanina nevyčnívala. Rozpustíme máslo. Do hlubšího pekáče dáme 1/3 zeleniny, prošpikované maso, přidáme koření a zbytek zeleniny, zalijeme máslem. Pekáč dáme do chladu a do tmy a minimálně přes noc necháme maso odležet.

Do trouby rozehřáté na 160 °C vložíme pekáč s masem, které pečeme přibližně 10 minut. Poté maso osolíme, podlijeme vývarem a za občasného podlévání pečeme maso doměkka.

Upečené maso vyndáme. Ze zeleniny vybereme bobkový list a kuličky pepře a nového koření. Ostatní dohladka rozmixujeme. Do rozmixované zeleniny přidáme za stálého míchání smetanu a chvilku povaříme. V případě nutnosti omáčku dochutíme. Omáčku podáváme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem.

Několik tipů na konec

Před servírováním můžeme maso vrátit do hotové omáčky a krátce povařit. Získá tak mnohem lepší chuť.

Kampotský pepř CM pepper doporučuji kvůli jeho specifické chuti, která svíčkovou omáčku dovede k dokonalosti. Kromě chuti je kampotský pepř CM pepper do jídel vhodný proto, že kuličky pepře drží pohromadě. Nemělo by se vám tak stát, že ze zeleniny vyjmete pouze část pepře a kus pepře v omáčce zůstane.

Slaninu nakrájenou na klínky mrazíme proto, aby se nám maso lépe špikovalo. Slanina není třeba mrazit, ale pro snadnější práci mražení doporučuji.

Pokud nemáte rádi hovězí, doporučuji nahradit hovězí svíčkovou za srnčí nebo kančí maso. Srnčí maso je jemné, kančí chuťově výraznější. Pokud se rozhodnete pro maso ze zvěřiny, ke svíčkové omáčce nemusíte použít svíčkovou, ale můžete použít hřbet i nohu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz