Hlavní obsah
Jídlo a pití

Rychlá bezlepková ořechová buchta potěší velké i malé labužníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Beranová

Ořechová buchta

Upéct výborný víkendový dezert je snem každé hospodyňky. Proto jsem si pro vás připravila sérii receptů na víkendové pečení. Recepty budou jednoduché, na dobroty, po kterých se rychle zapráší. Prvním receptem v sérii jsem zvolila ořechovou buchtu.

Článek

Na ořechovou buchtu potřebujeme:
½ hrnku oleje
½ hrnku mléka pokojové teploty
2 vejce
1 hrnek cukru moučky
1 hrnek mletých vlašských ořechů
1 hrnek samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 bezlepkový prášek do pečiva Amylon
máslo a mleté ořechy na vymazání a vysypání formy

Pokud máte mixér s planetárním mícháním, máte těsto na buchtu hotové za 5 minut. Do mísy dáme moučkový cukr, vajíčka a vypracujeme béžovou pěnu. Poté pomalu přidáváme další suroviny. Nalijeme olej, který zapracujeme do těsta. Jakmile je olej zapracovaný, přidáme mouku a opět zpracujeme. Následně vmícháme prášek do pečiva, mléko a nakonec ořechy. Každou přidanou surovinu vždy necháme spojit s těstem a poté až přidáme surovinu další. Buchta bude krásně nadýchaná a vláčná.

Pokud budete používat na přípravu těsta běžný mixér, je třeba oddělit žloutky od bílků, z bílků vyšlehat sníh a žloutky smíchat s cukrem do pěny. Poté je postup stejný. Sníh do těsta přidáme až jako poslední surovinu a opatrně s těstem spojíme.

Hotové těsto nalijeme do máslem vymazané a ořechy vysypané formy. Pokud máte ořechy namleté více nahrubo, nebo vám po vysypání formy zbyly, nevadí. Rovnoměrně je ve formě rozprostřete. Buchtu pečeme na 160 °C cca 40 minut.

Pár rad pro ještě lepší výsledek

Pokud máte doma čerstvé vlašské ořechy staré okolo jednoho roku, může se vám stát, že bude těsto řídké. V tomto případě je třeba do těsta přidat trošku mouky. Nikdy nedávejte do těsta více ořechů. Díky uvolňujícím se tukům do těsta by se vám mohlo stát, že bude těsto obtížně dopečitelné, případně se střed těsta vůbec neupeče. U kupovaných ořechů by vám měly poměry surovin přesně sedět.

Pro jistotu na pečení této buchty doporučuji zvolit formu se středem, který má forma na bábovku. Těsto se bude lépe propékat a buchta se krásně bez větší námahy dopeče.

Pokud netrpíte intolerancí na lepek, místo samokypřící mouky použijte mouku hladkou a prášek do pečiva, jaký preferujete. Poměry surovin v receptu se nezmění.

K výborné buchtě patří výborná káva. K této ořechové buchtě vám mohu doporučit výbornou 100% arabiku Arabica Elegance z pražírny kávy Kafista. Tato káva je směsí kávových zrn z 5 států. Má silné tělo a výbornou chuť. S touto buchtou dokonale souzní.

Co si upečeme příští víkend? Na vaše tipy se těším jak v komentářích, tak mne můžete kontaktovat na Instagramu nebo pomocí e-mailu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz