Hlavní obsah
Hry

Silnice v dětském pokoji nemusí být pouze na koberci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Máte doma milovníky autíček a přemýšlíte, jak jejich hru ještě zdokonalit? Vybíráte mezi kobercem se silnicemi a skládačkami? Pak je tento článek určen právě vám.

Článek

Koberce se silnicí

Koberce se silnicí frčí mezi dětmi už roky. Jsou hravé, zábavné a hlavně pochozí. Jsou stále připravené ke hře a snadno se udržují. Ale jsou opravdu tou nejlepší variantou pro autíčka?

Sama mám s koberci se silnicemi povětšinou kladné zkušenosti. Dětem stačí vysypat autíčka a mohou si jít hrát. Mne samotné se koberec dobře uklízí. Ale i tyto praktické koberce mají své minusy. Silnice jsou relativně úzké, proto je třeba vybírat pouze malá autíčka. Byť se dá jezdit různými směry, koberec je stále stejný. Jako hlavní nevýhodu koberce vidím v tom, že se malé autíčko občas na silnici dobře schová a najdeme ho ve chvíli, kdy na něj šlápneme. Další velkou nevýhodou je, že se vlákna koberce namotávají mezi kolečka autíček a ne vždy je snadné koberec z autíčka dostat.

Výhodou těchto koberců je naopak již zmiňovaná snadná údržba a to, že jsou pochozí. Ani pořizovací cena nemusí být vysoká. Zde ovšem hodně záleží na kvalitě a velikosti koberce.

Pěnové skládačky

Pěnové skládačky se silnicemi vidím jako zajímavý nápad. Jsou příjemné na omak a pro malé děti i měkké a pochozí. Snadno se skládají a nabízí nekonečné množství variant, jak silnice postavit.

Velkou nevýhodu těchto skládaček vidím v tom, že jsou pochozí jen do určité hmotnosti dětí. Pokud je dítě těžší nebo větší, snadno udělá při hraní do pěnového dílku dolíky. Byť se pěnové dílky dají mnohokrát složit a rozložit, brzy se začnou drolit. Úklid těchto kousků není vůbec snadný.

Pěnové skládačky po své zkušenosti doporučit nemohu. Sice jsou na pořízení cenově příznivé, ale moc dlouho nevydrží. Navíc malé odrolené kousky jsou pro děti velkým rizikem.

Lepenkové puzzle

Kvalitní lepenkové puzzle se silničkami jsem si oblíbila. Vyzkoušela jsem skládačky z dílny Postav si město. Dílky mají nekonečné množství možností, jak silnice postavit, jsou pochozí a silnice mají tak široké, že se na ně vejdou větší i menší autíčka.

Sama jsem na silnicích od Postav si město vyzkoušela jak malé angličáky, tak větší modely autíček a v neposlední řadě i auta, která jsem postavila ze středně velkých stavebnic Sluban. Všechna autíčka se mi na silnice vešla.

Na skládačce od Postav si město se mi také moc líbí, že v dílkách jsou jak klasické silnice, tak nechybí ani uzavírky, autobusové zastávky a mnoho dalšího. Silničky doplňují dílky se závodním okruhem i parky, řeky a například zátoka.

Další velkou výhodou skládačky Postav si město je, že se dají pořídit jak sady o různé velikosti, tak je možné dokoupit i jednotlivé dílky. Stavebnice je nekonečná a záleží jen a jen na vašem prostoru, kde si můžete silnice a okruh postavit.

Na stavebnicích Postav si město oceňuji také kvalitní materiál, ze kterého jsou dílky vyrobené. I přesto, že do sebe dokonale zapadnou, při rozebírání nemají tendenci se jakkoli rozpadat či třepit. Navíc se jedná o kvalitní český výrobek.

Kdybych se dnes měla rozhodnout, zda pořídím koberec se silnicí, pěnové dílky nebo lepenkové puzzle, nevyberu nic jiného, než lepenkové puzzle od Postav si město. Mám s nimi skvělou zkušenost. Díky jejich variabilitě a možnostem je možné dílky využít nejen pro autíčka, ale také pro lodě, zvířátka a motorky. S těmito dílky si postavíte opravdu celé město. Navíc všechny hračky jsou na těchto dílkách krásně vidět, což zabrání nehodám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz