Hlavní obsah
Jídlo a pití

Smažený kapr a bramborový salát. Tradiční štědrovečerní večeře už od 20. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

Smažený kapr s bramborovým salátem je tradiční slavnostní vánoční večeří českých rodin už od 20. století. Dnes vás seznámím nejen s tradicí, ale podělím se s vámi i o netradiční recept.

Článek

Štědrovečerní večeře je po adventním půstu, kdy se nesmělo jíst maso, první velkou hostinou. Kdo chtěl, mohl si o Štědrém dnu k obědu dopřát tradičního staročeského kubu, jehož základem jsou kroupy a nakládané nebo sušené houby.

Kromě tradičního pokrmu, smaženého kapra s bramborovým salátem, se kladl velký důraz na stolování. Slavnostní večeře se podávala ve slavnostně vyzdobené jídelně. Na stole nesměl chybět ubrus s vánočními motivy a zapálené svíce. Všichni stolující museli být slavnostně oblečeni. V některých rodinách se prostíral talíř navíc pro případného pocestného, který by zaklepal na dveře.

Tradice štědrovečerní večeře se dodnes moc nezměnila. Ale tradici, jak jí od 20. století známe my, předcházely tradice jiné.

Kapr, jako postní jídlo, se ve městech rozšířil už v 16. století. Tehdy se ale nepodával smažený s bramborovým salátem. Smažený kapr s bramborovým salátem se u nás rozšířil až ve 30. letech 20. století z Rakouska. Pojídání ryb zavedli už staří Keltové, zatímco Slované měli na štědrovečerní večeři pečené prase.

Recept na smaženého kapra:

filety z jednoho kapra

2 vejce

sklenice mléka

sůl

mouka a kukuřičná strouhanka na obalení

olej na smažení

Filety z kapra omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Vajíčka rozšleháme, přidáme mléko, osolíme a důkladně promícháme. Kousky masa osolíme a obalíme nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec v kukuřičné strouhance. Pomalu osmažíme dozlatova. Na mřížce necháme okapat. Podáváme s bramborovým salátem.

Tento recept je snadný a rychlý. Díky použití filetů jsou obalované kousky kapra bez kostí, jedinou výjimkou je část masa od ocasu kapra, kde se kůstky objevit mohou. Kukuřičná strouhanka nám zajistí, že bude kapr křupavý. Navíc nenasákne tolik oleje, jako strouhanka z pečiva. Obalované kousky jsou tak dobré i druhý den.

Kukuřičnou strouhanku doporučuji s většími kousky, ne jemně mletou. Sama používám kukuřičnou strouhanku Green Apotheke, která obsahuje malé i větší kousky, takže dobře drží, je křupavá a skvěle chutná. Je vhodná i na smažené sýry a maso.

Mouku používám jedno druhovou, na obalování rýžovou Extrudo. Na obalení jí není potřeba moc. Na kaprovi skvěle drží, vsákne přebytečnou tekutinu a spolu s kukuřičnou strouhankou udělá chutnou křupavou krustu. Rýžovou mouku můžete použít na obalování kapra, masa a sýrů. Skvěle se hodí i do těstíček. Nemusíte se tak bát, že byste jí nevyužili.

Filety vám z kapra udělají snad na všech sádkách. Můžete si odvézt i hlavy a kosti na rybí polévku. Na kostech zůstává relativně hodně masa, které se do polévky hodí.

Recept na tradiční bramborový salát:

1 kg brambor vařených ve slupce

250 g kořenové zeleniny (100 g mrkve, 50 g celeru a 100 g kořenové petržele)

1 středně velká cibule

4 vejce uvařená natvrdo

160 g nakládaných okurek

6 lžic majonézy

2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice

sůl a pepř

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě a ještě vlažné oloupeme. Vajíčka uvaříme natvrdo. Kořenovou zeleninu důkladně omyjeme, celer oloupeme, uvaříme a necháme vychladnout.

Brambory nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu a nakládané okurky nakrájíme na kousíčky menší, než brambory. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

Brambory, zeleninu a cibuli smícháme. Přidáme majonézu, hořčici, 2 lžíce láku z nakládaných okurek, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Vajíčka oloupeme, nakrájíme na kousky přibližně tak velké, na jaké jsme nakrájeli zeleninu. Opatrně vmícháme do salátu.

Salát ochutnáme, v případě potřeby osolíme a opepříme a dáme minimálně na 4 hodiny do chladu odležet. Salát bychom neměli dávat odležet do lednice, ale měli bychom najít chladné a temné místo.

Do salátu doporučuji použít celý pepř, který si sami v mlýnku namelete. Sama do bramborového salátu používám černý kampotský pepř CM pepper, který salátu dodá tu správnou chuť. Pepř si sama melu na menší a větší kousky.

Jak mít bramborový salát ještě lepší? Použijte domácí majonézu. Výroba domácí majonézy vám zabere jen chvilku a z vašeho salátu udělá opravdovou pochoutku. Recept na domácí majonézu najdete tu:

Další recepty na bramborové saláty najdete v článku: https://medium.seznam.cz/clanek/jana-beranova-bramborovy-salat-3×-jinak-33863

Věděli jste, že pověra o zlatém prasátku vznikla již ve středověku? Podle této pověry měl každý, kdo dodrží půst a nebude jíst celý den až do štědrovečerní večeře maso, vidět zlaté prasátko. Sama jsem o zlatém prasátku slýchala v různých rodinách, ale zmínka o mase se jaksi vždy vytratila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz