Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Spadané listí je poklad zahrady, který vám ještě hodně pomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační foto

V posledních týdnech často slýchám, jak je strašné hrabat listí. A co teprve přijít na to, kam ho vyhodit. My se dnes podíváme na to, jak listí efektivně na zahradě využít.

Článek

Spadané listí je poklad. Jedná se o přirozené hnojivo. Obsahuje pouze to nejlepší pro stromy, ze kterých spadlo. Není proto nic lepšího, než listí na zahradě shrabat a umístit ho ke kmenům stromů. Stromy se vám v příští sezóně odmění krásnou a zdravou úrodou.

Vrstva listí u stromů by neměla být přehnaně vysoká. Pokud máme listí hodně, je lepší udělat širší kruh než vysokou hromadu. Listí tlí relativně dlouho a lépe se rozloží v nižší vrstvě. Navíc při širším kruhu kolem stromu prohnojí větší prostor a živiny se dostanou i k vzdálenějším kořenům.

Máte na zahradě mix ovocných stromů? Ani to není překážka k jeho použití. Spadané listí z ovocných stromů můžeme nahrabat k jakémukoli ovocnému stromu. Jen listy z ořešáku vlašského jsou výjimkou.

Co s listím z ořešáku vlašského?

Ořešák vlašský je specifický nejen svým dřevem, ale i listím, protože obsahuje velké množství tříslovin. Ale ani to neznamená, že by nám listí tohoto ořešáku nepomohlo. Ba naopak. Listy z ořešáku vlašského také můžeme použít jako hnojivo. Jen musíme dodržet umístění listí. Spadané listí z ořešáku vlašského používáme pouze pro hnojení tohoto druhu stromů.

Chcete, aby vám listí rychleji tlelo? Prožeňte ho drtičkou.

Sama si myslím, že pořizovat drtičku na listí není nezbytné, ale je to trend. Opravdu stačí nevrtstvit listí do výšky a do jara zetlí. Výjimkou je pouze případ, kdy chcete hodit listí na kompost. Pokud chcete listí na kompost dát, je ideální, aby bylo na co nejmenší části. A i malé části je vhodné proložit jiným zahradním odpadem.

Proč nesbírat listí z trávníku sekačkou

Znám mnoho lidí, kteří chtějí ušetřit čas a peníze a listí sbírají sekačkou. Jenže v době, kdy listí padá, jsou často přes noc přízemní mrazíky. Sekačka listí pouze nesesbírá, ale zároveň i poseká trávu, která by se přes zimu měla nechat vyšší, aby se nám trávník neponičil. Takže sbírat listí sekačkou? Nikdy.

Další možností, jak naložit se spadaným listím, je zazimovat s ním záhony. Spadané listí se doporučuji k přikrývání cibulovin. Za mne má tento způsob využití jednu velkou nevýhodu. Pokud uděláte vrstvu vyšší, na jaře se jí budete ze záhonů těžko zbavovat. Pokud uděláte vrstvu příliš nízkou a přijde vysoký vítr, listí vám ze záhonu odnese.

Jedna malá „zajímavost“ nakonec. Spadané listí na zahradě vůbec řešit nemusíme. Příroda si s ním do jara poradí úplně sama a my budeme mít zahradu přirozeně prohnojenou. Toto samozřejmě platí pro zahradu, nikoli pro sad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz