Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Stát má tabulky s limity, kolik by měl každý občan za rok vyprodukovat odpadu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Co si smíme pořídit, to nám stát diktujte už roky. Nyní si pro nás připravil tabulky, kolik odpadu bychom měli za rok vyhodit. Pokud množství vyprodukovaného odpadu překročíme, může dostat obec či město pokutu.

Článek

S nespočtem černých skládek napříč republikou je tato iniciativa naprosto nelogická. Místo toho, aby stát bojoval proti černým skládkám, poví slušným lidem, kolik smějí vyprodukovat komunálního odpadu. Překročíte limity? Hrozí obci a městu pokuta až ve výši 200 000 Kč. Co na tom, že se do těchto limitů započítává i likvidace oněch černých skládek.

Naštěstí není vše tak horké, jak se na první pohled může zdát. Při bližším prozkoumání metodiky zjistíme, že musíme vytřídit více odpadu a pokud to jde, odpad vůbec nenakupovat. Jak už to tak ovšem bývá, tyto tabulky vznikly nejspíše ve městech. Splnit je na vesnicích není vůbec snadné.

Podle ministerstva životního prostředí měl v roce 2022 jeden občan vyprodukovat průměrně 553 kg komunálního odpadu za rok. Přitom podle tabulek by měl v tomto roce každý občan vyprodukovat pouze 190 kg komunálního odpadu. Z těchto dat tak snadno vidíme, jak moc jsou tabulky ambiciózní, a pokuta vysoká tak, že může být pro mnohé obce likvidační.

Pro rok 2025 stát počítá s tím, že každý občan bude moci vyprodukovat pouze 160 kg odpadu. Má se zvýšit vytříděnost odpadu a snížit podíl směsného odpadu. Také se počítá s tím, že se větší část odpadu nevyhodí, ale zrecykluje. A právě k tomu má dopomoci lepší třídění.

Jenže jak máme třídit, v tom nemají jasno ani na skládkách. Ukládání odpadu do země má být až poslední krok, jak odpad uložit. Jenže když se lidí na skládkách a propagátorů třídění odpadů zeptáte, co patří byť jen do plastů, každý vám odpoví jinak. Možná také zjistíte, že molitan není plast. Jak tohle mohou odborníci na třídění odpadů říct, to je mi velkou záhadou. Molitan, který nese zkratku PUR (polyuretan) totiž patří mezi nejběžnější plasty. O tom, že odborníci na třídění odpadu netuší, jaký je rozdíl mezi lepenkou a kartonem, které se pro změnu podle vyjádření smí a zároveň nesmí třídit do papíru, se raději ani zmiňovat nebudu.

I přesto, že se odborníci neshodnou, co do kterého kontejneru na tříděný odpad patří, a co ne, má třídění odpadu smysl. Pokud v roce 2025 ve svém městě či obci vytřídíte alespoň 55 % odpadu, nehrozí vaší obci či městu pokuta. Správným tříděným navíc pomáháme této planetě.

Abyste netápali, jak a co máte třídit, sledujte mé články. V dalších týdnech se k odpadovému hospodářství podle nejnovějších metodik budu pravidelně vracet. Zjistíte tak, kam patří molitan a jak je to s lepenkou a kartonem. Také si vysvětlíme některé další materiály, které nám dávají při třídění odpadu zabrat. Pevně věřím, že nám mé články pomohou a i přes velké změny, které se příští rok v odpadovém hospodářství chystají, budete třídit dál nebo třídit odpad začnete. Má to smysl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz