Hlavní obsah
Jídlo a pití

Strouhaný koláč, malý zázrak pečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Beranová

Strouhaný koláč

Strouhaný koláč, dezert, který chutná dětem i dospělým. Jak na něj, to si povíme v dnešním díle Víkendového pečení.

Článek

Na strouhaný koláč potřebujeme:
150 g cukru krupice
400 g samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 máslo
1 vajíčko
3 lžíce holandského kakaa
1 prášek do pečiva

Na náplň potřebujeme:
3 měkké plnotučné tvarohy v papíru
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 vejce
1 polévková lžíce škrobu

Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Všechny sypké suroviny smícháme a důkladně promícháme. Do sypkých surovin přidáme rozpuštěné máslo a vajíčko a rukami vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na dvě části, jednu část o trošku větší a druhou menší, vyválíme válečky veliké tak akorát, aby se nám dobře držely. Válečky zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme na noc zamrazit.

Druhý den těsta nastrouháme na hrubém struhadle. Větší část použijeme na dno plechu. Kousky je třeba rovnoměrně rozprostřít po plechu vyloženém pečícím papírem a dobře umačkat. Menší část následně použijeme na posypání.

Z tvarohů vylijeme přebytečnou vodu. Tvarohy dáme do mísy a utřeme spolu s vejci. Jakmile má tvaroh světle béžovou barvu, přidáme cukry a opět dobře promícháme. Tvarohy mícháme do chvíle, kdy začnou mít hladkou strukturu, v tu chvíli přidáme škrob a naposledy důkladně promícháme.

Krém opatrně rozprostřeme po těstě. Je dobré rozmístit jej tak, aby se roztahoval co nejméně. Těsto má tendenci se ke krému lepit a trhat, čímž na plechu vzniká holé místo, kde se tvaroh připéká. Na tvarohovou vrstvu nasypeme druhou část nastrouhaného těsta, kterou opatrně rovnoměrně rozprostřeme. Koláč dáme péct na cca 40 minut na 160°C.

Několik tipů na závěr

Pokud nemáte mixér s planetárním mícháním, je třeba tvaroh vyšlehat pouze se žloutky a z bílků vyšlehat sníh, který se k tvarohu přidá až po přidání škrobu.

Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete místo samokypřící mouky použít hladkou mouku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz