Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tradiční nádivka třikrát jinak

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Dnes mám pro vás tip na tři různé nádivky, které se hodí jak ke slavnostní huse, kachně nebo krůtě, ale také ke kuřeti. Tyto nádivky jsou chutné i bez masa.

Článek

Na tradiční nádivku potřebujeme:

5 den starých housek nebo rohlíků (v bezlepkové variantě použijeme plátky bílého chleba)

250 ml mléka

5 vajec

1 vrchovatá lžička soli

2 hrsti listového špenátu

1 hrst bylinek (pažitka nebo petrželka)

muškátový oříšek

pepř CM pepper

máslo a strouhanka na vysypání formy

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky prošleháme vidličkou. Listový špenát nakrájíme na kusy, bylinky nakrájíme na kousky menší. Pečivo nakrájíme na drobné kousíčky.

Pečivo dáme do větší mísy, pokropíme mlékem a mléko necháme vsáknout. Namočené pečivo prohněteme, přidáme žloutky, sůl, muškátový oříšek, směs opepříme čerstvě namletým černým pepřem a opět prohněteme. Do směsi vmícháme bylinky a špenát a opět prohněteme. Nakonec opatrně vpracujeme sníh z bílků.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto na nádivku vložíme do formy a pečeme dozlatova, cca 50 minut.

Na vysypání formy na pečení doporučuji kukuřičnou strouhanku Green Apotheke. Tato strouhanka skvěle vsákne přebytečnou tekutinu a zároveň se nepřipeče. Navíc udělá na nádivce chutnou krustu.

Na nádivku s kachními játry potřebujeme:

4 krajíce chleba (v bezlepkové variantě použijeme plátky tmavého chleba)

120 ml mléka

1 lžička majoránky

1 malá cibule

50 g másla

kachní játra z 1 kachny

1 vejce

černý kampotský pepř CM pepper

Chléb nakrájíme na kostky velké cca 1 × 1 cm. U vajíček oddělím žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky rozšleháme vidličkou. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky.

Na pánvičce rozpustíme máslo. Do másla přidáme nakrájenou cibulku a restujeme tak dlouho, dokud nezesklovatí. K zesklovatělé cibuli přidáme játra a krátce je osmažíme.

Chléb namočíme do mléka a následně z něj vymačkáme přebytečnou tekutinu. K chlebu přidáme majoránku, opepříme čerstvě namletým kampotským pepřem CM pepper. Důkladně promícháme. Do chlebové směsi přidáme směs cibule s játry, žloutky a důkladně promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Nádivku pečeme v máslem vymazaném a strouhankou vysypaném pekáčku při teplotě 180 °C dozlatova, cca 50 minut.

Na mandlovou nádivku potřebujeme:

2 dva dny staré rohlíky (v bezlepkové variantě použijeme plátky bílého chleba)

50 g másla

2 vejce

50 - 80 ml mléka

1 stroužek česneku

3 lžíce mandlových lupínků

2 lžíce konopného semínka

1 hrst libečku nebo plocholisté petržele

špetka mletého muškátového oříšku

sůl

pepř CM pepper

Rohlíky či bezlepkový chléb nakrájíme na drobné, cca 1 × 1 cm velké kousky. Máslo rozehřejeme, pečivo orestujeme a necháme vychladnout.

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Vajíčka rozšleháme s mlékem vidličkou. Libeček nebo petržel nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a najemno nastrouháme.

Do žloutků a mléka přidáme česnek, mandle, konopné semínko, bylinky a muškátový oříšek. Směs osolíme, opepříme čerstvě namletým černým pepřem CM pepper a důkladně promícháme. Do směsi přidáme pečivo a opět promícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

Nádivku pečeme na pečícím papírem vystlaném pekáčku v troubě předehřáté na 180 °C cca 50 minut.

Česnek nikdy nelisujeme. V lisu ztratí většinu chuti. Abychom česnek využili co nejlépe, stroužky buď nastrouháme, nebo najemno nakrájíme.

Na pepření doporučuji použít kvalitní kampotský pepř CM pepper. Byť se dá tento pepř pořídit i mletý, byla by škoda si ho nenamlít z pepře celého. Jen čerstvým namletím docílíme skvělé chuti a využijeme celý potenciál tohoto prémiového pepře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz