Článek
Na mazanec potřebujeme:
500 g samokypřící mouky Freee Doves Farm
160 g másla
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g tučného tvarohu v papíru
2 vejce velikosti M
120 g rozinek namočených v rumu
1 citron bez chemického ošetření
2 žloutky a 2 lžíce mléka na potření
Hrst sekaných loupaných mandlí
Rozinky naložíme přes noc do rumu. Máslo necháme povolit. Z celého citronu na jemném struhadle ostrouháme kůru. Z půlky citronu vymačkáme šťávu. Žloutky na potření rozšleháme s mlékem.
Máslo s cukry vyšleháme, přidáme citronovou kůru a citronovou šťávu. Zapracujeme. Následně postupně přidáme vejce, tvaroh, mouku a rozinky. Každou přidanou surovinu do těsta dobře zapracujeme a poté až přidáme další. Jen tak docílíme správného propojení surovin.
Hotové těsto vysypeme na pomoučněný vál, rozdělíme napůl a vytvarujeme dva bochánky. Bochánky dáme na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme žloutky rozšlehanými s mlékem. Mazanec pečeme na 160 °C cca 35 minut, poté jej ještě jednou potřeme vajíčkem s mlékem, posypeme mandlemi a dopečeme na 180 °C po dobu cca 30 minut.
Mazanec by se měl zabalit a 2 dny nechat uležet zabalený v pečícím papíru. Pokud však neodoláte, nic se neděje. Hlavní je, když si na mazanci pochutnáte.
Přeji vám krásné Velikonoce.