Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tvarohový mazanec, chutná alternativa tradičního mazance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Nemáte rádi kynuté těsto, a přesto si nedokážete Velikonoce představit bez mazance? Pak vyzkoušejte tento tvarohový mazanec, který potěší děti i dospělé.

Článek

Na mazanec potřebujeme:

500 g samokypřící mouky Freee Doves Farm

160 g másla

200 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

250 g tučného tvarohu v papíru

2 vejce velikosti M

120 g rozinek namočených v rumu

1 citron bez chemického ošetření

2 žloutky a 2 lžíce mléka na potření

Hrst sekaných loupaných mandlí

Rozinky naložíme přes noc do rumu. Máslo necháme povolit. Z celého citronu na jemném struhadle ostrouháme kůru. Z půlky citronu vymačkáme šťávu. Žloutky na potření rozšleháme s mlékem.

Máslo s cukry vyšleháme, přidáme citronovou kůru a citronovou šťávu. Zapracujeme. Následně postupně přidáme vejce, tvaroh, mouku a rozinky. Každou přidanou surovinu do těsta dobře zapracujeme a poté až přidáme další. Jen tak docílíme správného propojení surovin.

Hotové těsto vysypeme na pomoučněný vál, rozdělíme napůl a vytvarujeme dva bochánky. Bochánky dáme na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme žloutky rozšlehanými s mlékem. Mazanec pečeme na 160 °C cca 35 minut, poté jej ještě jednou potřeme vajíčkem s mlékem, posypeme mandlemi a dopečeme na 180 °C po dobu cca 30 minut.

Mazanec by se měl zabalit a 2 dny nechat uležet zabalený v pečícím papíru. Pokud však neodoláte, nic se neděje. Hlavní je, když si na mazanci pochutnáte.

Přeji vám krásné Velikonoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz