Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vánočka, tradiční vánoční pokrm s dlouhou tradicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

Vánočka je neodmyslitelnou součástí Vánoc. Nejen, že má na štědrodenní tabuli své místo už od dob habsburské monarchie, ale také se k ní váže mnoho pranostik.

Článek

Vánočka, jak jí známe dnes, vznikla za doby panování Habsburků v habsburských státech. Původ vánočky však sahá ještě mnohem hlouběji do historie. Předchůdkyně vánočky calta zdobila štědrovečerní stoly už ve středověku.

Vánočka má podle věřících svým tvarem připomínat Ježíška zavinutého v peřinkách. Podle pohanské tradice připomínalo kynutí vánočky bohatství a hojnost. Proto bylo pro pohany velmi důležité, aby těsto dobře vyběhlo. Pokud vánočka popraskala, spálila se nebo zhroutila, znamenalo to smůlu a neúspěšný rok.

Vánočka se tradičně plete z devíti pramenů. Čtyři spodní prameny symbolizují čtyři živly - zemi, oheň, vodu a vzduch. Tři spletené prameny uprostřed vánočky představují cit, rozum a vůli. Dva horní spletené prameny v sobě ukrývají vědění a lásku.

V dřívějších dobách měl každý člen rodiny svou vlastní vánočku. Největší vánočka ležela na stole a krájel ji hospodář. Hospodář kouskem této vánočky obdaroval zvířata, aby je ochránil proti zlým silám, a drobky hodil do studny, aby nevyschla. Zbytky vánočky byly ponechány duším zemřelých, které prý o Štědrém večeru navštěvují obydlí svých žijících blízkých.

Původně pekli vánočky pouze mistři pekaři. Až později si pekly vánočky hospodyňky samy. Jak mistři pekaři, tak i hospodyňky, do každé vánočky zapekli minci. Kdo minci ve vánočce našel, toho čekal rok plný zdravý a bohatý.

Na tradiční vánočku potřebujeme:

400 g kvásku

125 g mléka

620 g hladké mouky (v bezlepkové variantě doporučuji Jizerku)

200 g cukru krystal

20 g vanilkového cukru

3 malá vajíčka + 1 vajíčko na potírání

180 g másla

kůru z jednoho citronu

150 g rozinek

100 g mandlí

5 cl rumu

plátky mandlí na ozdobu

Den před pečením vánočky oživíme kvásek. 25 g kvásku oživíme 200 g mouky a 200 g vlažné vody a necháme přes noc ožít. Rozinky naložíme do rumu.

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Smícháme mouku, oba cukry, mléko, vajíčka a vypracujeme táhlé těsto, které necháme hodinu přikryté odpočívat. Do odpočinutého těsta přidáme kvásek a hněteme cca 10 minut, kdy se nám začne těsto odlepovat od stěn. Poté postupně přidáme za stálého zpracovávání těsta máslo a citronovou kůru, následně rozinky a celé mandle. Těsto mícháme cca 15 - 20 minut, poté necháme přikryté utěrkou 4 hodiny zrát s tím, že ho občas promícháme.

Hotové těsto rozdělíme na kousky, podle počtu pramínků, a spleteme vánočku. Spletenou vánočku necháme ještě 3 - 4 hodiny kynout, poté zapneme troubu na 210°C a dáme vánočku péct. Pod plech s vánočkou dáme ještě druhý plech s vodou, která se bude při pečení vypařovat a vánočka tak bude pěkně vláčná.

Vánočku pečeme na 210°C 10 minut, poté teplotu snížíme na 190°C a pečeme dalších 10 minut. Dalších 40 - 50 minut pečeme vánočku na 170°C.

Vánočku nakrojíme nejdříve po 5 hodinách. Potřebujeme, aby nám vychladla a při krájení se nezdrcla.

Zdroj: Malá encyklopedie Vánoc - Valburga Vavřinová, 2000

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz