Článek
Když je cuket málo, je člověk zklamaný, že byla slabá úroda. Je-li jich ale na druhou stranu hodně, tak zase přemýšlí, jak s nimi naloží. Cukeťák z nich přece pořád dělat nemůžete. Co takhle si upéct cuketovou buchtu?
Jaké výhody přináší cuketa pro lidský organismus
Cuketa obsahuje až 91 procent vody, minimum sacharidů a žádný cholesterol. Bohatá je ale na vitamín C, karoten a draslík, což jsou živiny pro naše tělo velmi důležité. Velkou výhodou cukety je hlavně to, že sama o sobě je prakticky bez chuti, takže ji lze bez problémů připravit naslano i nasladko. Nejchutnější a nejkřehčí jsou malé cukety o délce maximálně 25 cm. Ale přiznejme si, že nám zahrádkářům cukety velmi často přerostou. Ale i tyto lze zpracovat v kuchyni. Stačí je rozříznout a vydlabat vnitřek se semeny. Většinou u větších cuket také loupeme slupku.
Cuketová buchta s kakaem
Když se mi doma sejde několik cuket, tak jedním z pokrmů, který z nich připravuji, je cuketová buchta. Díky skořici chutná jako perník. Je nadýchaná a dobrá tak, že se po ní v mžiku zapráší. A upotřebíte do ní i přerostlé cukety.
Co budete potřebovat (1 hrnek = cca 200 ml)
- 1 hrnek hrubě nastrouhané cukety
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 celá vejce
- ½ hrnku rostlinného oleje (řepkového nebo slunečnicového)
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ½ čajové lžičky mleté skořice (nebo 1 kypřicí prášek do perníku místo toho obyčejného)
- tuk na vymazání plechu a hrubou mouku na vysypání
- polotučné
- mléko podle potřeby
Postup přípravy
- Do mísy rozklepnete vejce a přidejte cukr. Směs trochu našlehejte.
- Pak přidejte olej a opět dobře prošlehejte.
- Ke směsi přidejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu, mletou skořici a pečlivě promíchejte.
- Směs doplňte nastrouhanou cuketou.
- Je-li směs příliš hutná, je možné ji trochu zředit mlékem.
- Vyšší plech si vymažete tukem a vysypete hrubou moukou. Jako tuk používám olej nebo sádlo. Pečicí papír jsem nezkoušela, ale je možné, že i s ním to bude fungovat.
- Na plech rovnoměrně rozetřete připravenou směs.
- Troubu si předehřejte na teplotu 165 °C.
- Vložte plech do trouby a pečte asi 40 minut. Pak buchta z trouby vytáhněte a nechte vychladnout.
Kdo má rád, může si upečenou cuketovou buchtu posypat mletým cukrem. Ale sama o sobě je buchta poměrně sladká, takže to není nutné.