Hlavní obsah
Jídlo a pití

Cuketová buchta: Jednoduchý recept, který zvládne i začátečník v pečení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Fojtíková

Také se vám doma v komoře hromadí cukety, které se vám letos na zahradě urodily? Co takhle vyzkoušet cuketu nasladko?

Článek

Když je cuket málo, je člověk zklamaný, že byla slabá úroda. Je-li jich ale na druhou stranu hodně, tak zase přemýšlí, jak s nimi naloží. Cukeťák z nich přece pořád dělat nemůžete. Co takhle si upéct cuketovou buchtu?

Jaké výhody přináší cuketa pro lidský organismus

Cuketa obsahuje až 91 procent vody, minimum sacharidů a žádný cholesterol. Bohatá je ale na vitamín C, karoten a draslík, což jsou živiny pro naše tělo velmi důležité. Velkou výhodou cukety je hlavně to, že sama o sobě je prakticky bez chuti, takže ji lze bez problémů připravit naslano i nasladko. Nejchutnější a nejkřehčí jsou malé cukety o délce maximálně 25 cm. Ale přiznejme si, že nám zahrádkářům cukety velmi často přerostou. Ale i tyto lze zpracovat v kuchyni. Stačí je rozříznout a vydlabat vnitřek se semeny. Většinou u větších cuket také loupeme slupku.

Cuketová buchta s kakaem

Když se mi doma sejde několik cuket, tak jedním z pokrmů, který z nich připravuji, je cuketová buchta. Díky skořici chutná jako perník. Je nadýchaná a dobrá tak, že se po ní v mžiku zapráší. A upotřebíte do ní i přerostlé cukety.

Co budete potřebovat (1 hrnek = cca 200 ml)

  • 1 hrnek hrubě nastrouhané cukety
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 celá vejce
  • ½ hrnku rostlinného oleje (řepkového nebo slunečnicového)
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky mleté skořice (nebo 1 kypřicí prášek do perníku místo toho obyčejného)
  • tuk na vymazání plechu a hrubou mouku na vysypání
  • polotučné
  • mléko podle potřeby

Postup přípravy

  1. Do mísy rozklepnete vejce a přidejte cukr. Směs trochu našlehejte.
  2. Pak přidejte olej a opět dobře prošlehejte.
  3. Ke směsi přidejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu, mletou skořici a pečlivě promíchejte.
  4. Směs doplňte nastrouhanou cuketou.
  5. Je-li směs příliš hutná, je možné ji trochu zředit mlékem.
  6. Vyšší plech si vymažete tukem a vysypete hrubou moukou. Jako tuk používám olej nebo sádlo. Pečicí papír jsem nezkoušela, ale je možné, že i s ním to bude fungovat.
  7. Na plech rovnoměrně rozetřete připravenou směs.
  8. Troubu si předehřejte na teplotu 165 °C.
  9. Vložte plech do trouby a pečte asi 40 minut. Pak buchta z trouby vytáhněte a nechte vychladnout.

Kdo má rád, může si upečenou cuketovou buchtu posypat mletým cukrem. Ale sama o sobě je buchta poměrně sladká, takže to není nutné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz