Článek
Dražší a luxusnější české restaurace si mnou ruce. Mají totiž již nyní na slavnostní Štědrý den naplněné kapacity, tudíž snad zaručený výdělek. Za předpokladu, že jim hosté skutečně dorazí. Některé dokonce kapacitu navyšovaly, aby vyšly vstříc velkému zájmu.
Do restaurace na Štědrý den i s dětmi
Mezi hosty se stále častěji najdou i rodiny s malými dětmi, které si prý chtějí užít klidnou štědrodenní večeři bez stresu, se kterým je spojena domácí příprava jídla. Dle míněných některých mají být rodiny hlavně pospolu a v klidu. A toho si dopřejí právě v té restauraci.
Jen si představte to blaho, když po snězení slavnostního jídla nebudete muset sklízet ze stolu a pak umývat tu horu špinavého nádobí. Prostě si pomalu vychutnáte profesionálně připravený pokrm, pohovoříte přitom s rodinou sedící okolo vás u restauračního stolu a budete vnímat ty slavnostní okamžiky Štědrého dne. No, a nyní, kolik vás takový rodinný dýchánek bude stát.
Vánoční oběd za několik tisíc
Web ČT24 uvádí jako jednu z restaurací, jež už má na Štědrý den plno, francouzskou La Gare. Není proto problém se podívat na její webové stránky a zjistit si, kolik u ní stojí štědrodenní menu. Je zde možné si rezervovat Vánoční oběd, jenž se podává v čase mezi 10:30 a 15:00 hodin.
Pokud byste na jídelním lístku zmíněné restaurace v sekci Vánoční oběd hledali tradiční bramborový salát a smaženého kapra, případně řízek z jiného masa, tak budete mít smůlu. Nenajdete ho. Zato tu mají hned třikrát šneky – po burgundsku, s hřibovým ragú nebo vol au vent se šneky. Každá z těchto tří variací stojí 359 Kč. Příloha v podobě hranolek nebo bramborového pyré vyjde na 99 Kč. Zapomněli jsme ale na polévku. Levnější cibulová se sýrem stojí 245 Kč, dražší z ryb a mořských plodů vychází na 335 Kč.
Po jídle by to chtělo nějaký ten dezertíček. Za ten budete muset z peněženky vytáhnout 235 Kč a obsluha vám donese buď Crème Brûlée nebo Cafe gourmand podle toho, co si objednáte. Jestliže ale před hlavním chodem potřebujete ještě sníst předkrm, tak hovězí tartar s houbami stojí 326 Kč.
A nyní si to spočítáme – předkrm (326 Kč), polévka (335 Kč), šneci s přílohou (458 Kč) a dezert (235 Kč). Dohromady oběd pro jednu osobu vychází na 1 354 Kč. Půjdete-li jen ve dvou, zaplatíte 2 708 Kč jen za obědové menu bez pití. Rodina o čtyřech členech za něho dá 5 416 Kč, tedy za předpokladu, že děti ty šneky budou jíst, o čemž ale v některých případech pochybuji. Nějakou tu stovku budete ještě muset přihodit za nealko pití či víno a kávu.
Takže si to shrneme
Vánoční oběd v luxusnější francouzské restauraci si nejspíš poručí rodina, jež nemá hluboko do kapsy a nežije od výplaty k výplatě. Pro ni totiž vydat více než pět a půl tisíce za jeden oběd nepředstavuje ohrožení rodinných financí, protože na vyšší životní standard je zvyklá. Určitě v její domácnosti úřaduje nějaká ta pomocnice na úklid, možná i chůva k dětem. Rodiče jsou nejspíš tak moc zaměstnaní, že na nějaké domácí vaření nemají čas. Proč by se tedy u plotny namáhali právě na Štědrý den?
Nemyslím si, že se štědrodenní oběd v dražší restauraci stane standardem pro většinu obyvatel České republiky. Jednak na to všichni nemají finance, protože tzv. nůžky mezi bohatými a těmi chudšími se u nás stále více rozvírají. Za druhé někteří vaří rádi a na slavnostním jídle si dávají obzvláště záležet, protože na ten jejich bramborový salát se těší celá rodina. I to k Vánocům patří.
Jak zvládat vánoční stres
A co se toho vánočního stresu týká, tak záleží i na vás, jak si vše nastavíte. Nemusíte mít přece nerealistická očekávání ohledně dárků a bezchybné atmosféry. Není třeba se srovnávat s těmi, co na sociálních sítích dávají na odiv svou dokonalost. Ona ta jejich skutečnost možná vypadá úplně jinak. Vánoce mohou proběhnout v klidu a míru, i když nebudete mít umytá všechna okna a vyprané záclony. Naučte se radovat i z maličkostí. A pamatujte si, že hodně těch důležitých věcí v životě je vlastně zadarmo. Zpravidla si to uvědomíte ve chvíli, kdy o ně přijdete.
Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz