Hlavní obsah
Cestování

Astronomické ceny, výborné dezerty a nepříjemná obsluha, to je krámek s kavárnou U Andělky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Ilustrační obrázek

Ráda navštěvuji místa, na kterých se člověk přesune do jiné doby. Právě takové místo jsem našla i na náměstí Počátek. Malinká kavárnička U Andělky je ozdobou náměstí. Ale jen do chvíle, než si chcete objednat.

Článek

Pohádkové dveře na jinak malebném náměstí svádí k otevření. Jen co tak učiníte, do nosu vás uhodí vůně kávy a dortíků. Oči uvidí interiér jako z pohádky. Dortíky se na vás usmějí z vitríny a vy budete překvapení, kolik bezlepkových dobrot má tato kavárnička v nabídce.

Byť už mezi dveřmi s úsměvem pozdravíte, nepříjemná obsluha na vás bez pozdravu vyhrkne, co si dáte. Vy si ověřujete, zda je vámi vybraný dortík opravdu bezlepkový. Kdo musí držet bezlepkovou dietu moc dobře ví, že spoléhat se pouze na uvedené informace je hodně nebezpečné. Obsluze musíte sami vysvětlit, co lepek je a položit otázku tak, aby jí pochopila. Nepříjemná obsluha napříč kavárničkou následně zahuláká něco ve stylu: „Máňo, je tenhle dort opravdu bezlepkový?“ a rázem jste v dnešní době. Žádný ráj a oáza klidu, kde byste si chtěli vychutnat kávu a pochutnat si na dortíku. Najednou jste na místě, kde se cítíte jako vetřelec.

Kávu s dortíkem jsem si raději dala venku, u jednoho z kymácejících se stolků. Byť se mi přístup obsluhy vůbec nelíbil, nechtěla jsem si kazit návštěvu jinak moc hezkého města. Počasí mi přálo, po obloze poletovaly bílé mráčky, které jako by se chtěly zastavit o věž kostela sv. Jana Křtitele, který je dominantou náměstí. Navíc káva ani dortík nebyly nejlevnější. Káva mne stála 55,-Kč a dortík 75,-Kč, což mi na tuto lokalitu přijde trošku dražší. Ale protože mi cenu nepřísluší soudit, nechám jen na vás, zda je vysoká či nikoli.

Až se do Počátek vydáte a budete mít chuť na kávu, doporučuji vám navštívit místní infocentrum. Kávu vám tu uvaří a pokud budete chtít, ještě se od milé paní dozvíte zajímavosti z města i z okolí. Najdete tu také množství informačních materiálů, turistická razítka a vizitky. Ve dvoře infocentra je i dětský koutek a lavičky vybízející k odpočinku. Jen ty dortíky v nabídce zatím nemají. Ale myslím si, že není problém si nějaký od cesty koupit a kávu si pak vychutnat na místě, kde budete vítáni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz