Hlavní obsah
Cestování

Bílý potok na Šumavě svádí k procházkám přírodou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Bílý potok, CHKO Šumava

Přesto že se Bílý potok nachází v nádherné přírodě CHKO Šumava, není moc známý. Kromě nádherné přírody, která potok lemuje, můžeme obdivovat i vodopád, který je součástí tohoto neznámého toku.

Článek

Bílý potok pramení kousek od Černého jezera, které je největší z pěti ledovcových jezer na české straně Šumavy a které je zároveň největším českým jezerem. K samotnému prameni Bílého potoka se dojít nedá, ale několik zajímavých míst přístupných je.

Jedním ze zajímavých míst Bílého potoka je vodopád Bílá strž, ke kterému vede žluté turistické značení. Vodopád Bílá Strž je jeden z mnoha vodopádů, který se nachází ve stejnojmenné rokli, tento je však nejvyšším vodopádem na české straně Šumavy. 13 m vysoká kaskáda je tvořena různě vysokými stupni, z nichž nejvyšší měří 7 m. Další vodopády na Bílém potoce již přístupné nejsou.

Zajímavá je procházka podél Bílého potoka od obce Hamry k rozcestí Bílý potok, kde Bílý potok teče vedle zpevněné cesty. Na této cestě můžeme kromě potoka vidět i pozůstatky několika stavení, která byla před mnoha a mnoha lety obývána.

Podél Bílého potoka vede od obce Hamry naučná stezka, která návštěvníky seznamuje s historií lokality i místní florou a faunou. Pokud se vydáte k vodopádu Bílá strž, na konec naučné stezky nedojdete. Ale informace o lokalitě i potoku z naučných tabulí načerpáte.

Až budete hledat ubytování v blízkosti Bílého potoka, mohu vám doporučit hotel Kollerhof, který je odsud v docházkové vzdálenosti a který nabízí skvělé služby. Součástí hotelu je i restaurace, ve které si můžete pochutnat na zvěřině z blízké honitby. Já jsem byla s ubytováním a servisem hotelu Kollerhof naprosto spokojena. Proto jeho služby mohu doporučit i vám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz