Hlavní obsah
Cestování

České Budějovice, město známé historií, pivovary i nádhernou přírodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

nám. Přemysla Otakara II. České Budějovice

České Budějovice, krajské město Jihočeského kraje, najdeme obklopené nádhernou přírodou na jihu Čech. Je mnoho míst, která bychom neměli při návštěvě Českých Budějovic minout. Já se v tomto článku zaměřím na historické centrum města.

Článek

Historické centrum města je od roku 1 980 městskou památkovou rezervací. Nejznámějším místem je náměstí Přemysla Otakara II. Náměstí je pojmenované po zakladateli města, českém králi Přemyslu Otakaru II. Se svou rozlohou 1,7 ha je jedním z největších náměstí v České republice a po náměstí ve Vysokém Mýtě druhým největším čtvercovým náměstím v České republice.

Dominantou náměstí Přemysla Otakara II. je Samsonova kašna. Kašna byla postavena v letech 1720 – 1727. Autorem návrhu byl František Baugaut, sochařská výzdoba je dílem sochaře Josefa Dietricha. Ústředním motivem kašny je socha Samsona zápasícího se lvem. Původním účelem její výstavby byl rozvod vody do okolních ulic.

Jen pár kroků od Samsonovy kašny najdeme na zemi bludný kámen. Podle jedné pověsti by měl ukazovat na místo, kde kdysi stával popravčí špalek, jiná pověst říká, že kdo kámen překročí v určitou hodinu tak zabloudí. Co je na pověstech pravda, těžko říct. Ale co se týká bývalého popraviště, zmiňuje toto místo více zdrojů.

Náměstí Přemysla Otakara II. je lemované měšťanskými domy s podloubím. V podloubích najdeme obchůdky, restaurace i kavárničky. V podloubí budovy radnice pak najdeme místní infocentrum.

Zajímavým zastavením je i samotná radnice. Budova barokní radnice byla postavena dle návrhu stavitele A. E. Martinelliho v letech 1727 – 1730. Na atice můžete spatřit repliky soch měšťanských ctností v nadživotní velikosti: Moudrost, Opatrnost, Statečnost a Spravedlnost. Na rohu radnice najdeme víděňský loket, železný pás, který sloužil více jak 100 let jako míra při prodeji látek na trzích na hlavním náměstí. Pochází z roku 1765 a měří 77,8 cm.

Kousek od náměstí stojí za vidění Černá věž, která měla sloužit jako zvonice, strážná a hlásná věž. Na stavbě Černé věže se podíleli italští stavitelé Hans Spatz, později pak Vincenc Vogarelli. Věž je oblíbenou turistickou atrakcí, přístupný ochoz je ve výšce 46 m a vede k němu 225 schodů. Z věže je krásný pohled na centrum města i do okolí. Výstup na věž je trošku náročnější. Schody jsou místy úzké, jinde i hodně strmé. Nechybí ani místa, kde více silný člověk může mít problém projít. Vstupné se hradí na ochozu věže. Můžete si tu také otisknout turistická razítka a zakoupit suvenýr.

V centru Českých Budějovic stojí za vidění i mnoho dalších míst. Doporučuji projít se podél slepého ramena říčky Malše a prohlédnout si místní bašty. Za vidění stojí i budova solnice, na které si můžete prohlédnout zazděné hlavy. Hlavy podle pověsti patří trojici lupičů, kteří se pokusili vyloupit přilehlý kostel Obětování Panny Marie v roce 1724 a byli o hlavu zkráceni. Jeden reliéf naleznete i ze strany od řeky Malše.

Historické centrum Českých Budějovic je moc krásné a stojí za návštěvu. Jediné, co mi trošku kazilo prohlídku města, byla místy hlasitá hudba pouštěná před provozovny obchodů a kaváren.

Nakonec mám pro vás tip na ubytování. Při návštěvě Českých Budějovic jsem se ubytovala v penzionu U Lesa. Penzion je na okraji Českých Budějovic, u legendárního Branišovského lesa, který je opředen mnoha legendami. Penzion je útulný, dog i baby friendly. K posezení můžete využít i jeho zahradu. Z penzionu U Lesa je to 10 minut do centra autem, 20 minut autobusem, který stojí jen kousek od domu.

Další tipy na výlety, recenze a doporučení najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz