Hlavní obsah
Jídlo a pití

V restauraci Pod Lipou mi splnili i běžně nemyslitelná přání

Foto: Jana Jirásková Beranová

Steak z vepřové krkovice, americké brambory v restauraci Pod Lipou, Nasavrky

Návštěva restaurace Pod Lipou nebyla prvotřídním gastronomickým zážitkem. Zato byla zážitkem lidským, který bych v žádné restauraci nečekala.

Článek

Měla jsem hlad, že bych se o něj mohla opřít. Byla jsem prochladlá na kost po dlouhém výletu. Jediné, na co jsem myslela, byl teplý oběd a suché oblečení. Převlečení do suchého oblečení bylo to nejmenší, proběhlo rychle a bez potíží. Jenže kam zajít na oběd v malém městečku Nasavrky mimo sezónu? Možnosti jsem měla tři. Hotel, benzínku nebo restauraci. Tak jsem zvolila cestu nejmenšího odporu a vydala se k blízké restauraci, která měla smíšená doporučení.

Když jsem k restauraci Pod Lipou došla, překvapilo mne polední menu. Nic bezlepkového neměli. Stálý jídelní lístek jsem nikde neviděla. Ale slečna servírka, která byla právě venku, mi prozradila, že mi připraví steak podle mých představ.

To byla velká výzva, která se nedala odmítnout. Vešla jsem do restaurace, posadila jsem se a čekala na číšníka, který byl v mžiku u mne. Dostala jsem otázku, co si dám. Tak jsem pověděla, že mi byl slíbený steak. Číšník se na mne zadíval a zeptal se, z čeho ho chci a následně s čím ho chci. Objednala jsem si steak z vepřové krkovice s americkými bramborami a tatarkou a čekala, co a za jakou částku mi na stole přistane.

Během chvilky jsem měla jídlo na stole. Vůbec na mne nešetřili. Steak byl správně propečený, jen mohl být lépe dochucen. Americké brambory jsem snad lepší nejedla. Sice nejsou mou oblíbenou přílohou, ale vařené brambory bych si po zkušenostech z loňského roku v restauraci už neobjednala a hranolky jsem nechtěla. Co mne překvapilo, byla tatarka. Hned po prvním ochutnání jsem poznala, že je domácí a musím říct, byla fantastická.

Po jídle jsem se trošku bála, jaký účet mi na stole přistane. Přeci jen, o ceně jsme se nebavili, stejně jako jsem neviděla stálý jídelní lístek, pokud ho restaurace vůbec má. Nabídnut mi nebyl a já jen objednávala svou obvyklou objednávku.

Za oběd jsem utratila 255,-Kč, což je cena velmi přívětivá. Steak byl za 150,-Kč, americké brambory za 55,-Kč, tatarská omáčka za 30,-Kč a třetinka Swist coly stála 20,-Kč. Když porovnám cenu mého obědu na přání, tak je v porovnání s cenou poledního menu v této restauraci rozdíl 100,-Kč. Polední menu mají za 150,-Kč, s polévkou za 160,-Kč. Takové ceny jsem již dlouho nikde neviděla. Navíc, kdybych nebyla omezena alergeny, z polední nabídky bych si snadno vybrala.

Ano, vím, jsem poklad a sen každé restaurace. Ale protože jsem už před restaurací věděla, že mám problém si z nabídky jídel vybrat, ptala jsem se, zda budou mít problém připravit mi něco jiného. Dodnes vidím, jak se na mne servírka překvapeně kouká a povídá, že nikoli a ať vejdu. Pro jistotu jsem se ptala navíc číšníka, zda servis, který poskytli mne, poskytují běžně. Běžné to prý není, v sezóně bych prý nejspíš nepochodila, ale když mohou, tak zákazníkům vstříc vyjdou. A za to mají mé velké díky.

Jedinou slabinou této restaurace byl méně dochucený steak. Jinak jí nebylo co vytknout. Jako vždy jsem byla v restauraci inkognito, o mé návštěvě a následné recenzi personál nevěděl. O to víc si cením přístupu, který se mi dostal a s nejvyšší pravděpodobností se dostane i vám, pokud do této restaurace půjdete mimo sezónu. V letní sezóně bývá restaurace vytížená a je pochopitelné, že na podobné výstřelky zákazníků nemá čas. Což bychom měli akceptovat.

Rádi poznáváte nová místa a zároveň oceníte tipy, kde se můžete dobře najíst a ubytovat? Pokud ano, sledujte můj profil. Najdete na něm nejen tipy na výlety, ale i recenze z kaváren, restaurací i hotelů napříč Českou republikou.

Dočetli jste až sem? Podpořte autora libovolnou částkou.
Podpořte autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz