Článek
Astronomické ceny za nekvalitní jídlo
Zajít do restaurace a nechat za jídlo 300 Kč není dnes nic těžkého. Ba naopak, ve většině restaurací je to běžná cena. Jídlo stojí obvykle cca 250 Kč a příloha dalších 50 - 60 Kč. Co si budeme říkat, ceny to jsou vysoké. Tedy za předpokladu, že v restauraci nevaří z čerstvých surovin. Jenže z čerstvých surovin dnes vaří jen málokde, ale prodávat ohřáté či osmažené polotovary za tuto cenu přijde velkému množství restaurací normální.
Pstruh se šupinami nebyl to nejhorší
Ač je to k nevíře, i to se může stát. A komu jinému by se to stalo, než mne. V jedné známé restauraci na Vysočině jsem si objednala specialitu šéfkuchaře, pstruha pečeného na másle, podle číšníka nejlepší jídlo, které jejich kuchař opravdu umí připravit. K mému velkému překvapení mi na stole přistál pstruh ještě v šupinách, a když jsem se číšníka zeptala, zda to myslí vážně, že ryba má ještě šupiny, bylo mi odpovězeno, jestli si z něj nedělám legraci, že pstruh je ryba, která přece šupiny nemá.
Vařené steaky prodávané jako grilované
Nedávno jsem také navštívila restauraci, ve které sice jídlo připravují z čerstvých surovin, ale pro změnu si pletou grilování s vařením. Myslela jsem si, že je něco takového nemožné, ale ono to opravdu nemožné není. Když jsem se ptala, jak je možné, že je nabízený grilovaný steak vařený, bylo mi odpovězeno, že steak není vařený, ale grilovaný, neboť byl připraven metodou sous vide a nakonec byl rychle ogrilován. Nevím jak pro vás, ale pro mne je tento přístup restaurace naprosto nepřijatelný a obzvlášť v případě, kdy uvařený steak stojí bez přílohy 297 Kč. O tom, že vařená vepřová krkovice plná vody (opravdu vody, nikoli šťávy) není dobrá, se asi zmiňovat nemusím.
Unavené saláty na talíři
Byť zastávám názor, že nejsem králík, přílohové saláty ve většině případů sním. Bývají čerstvé a k masu se hodí. Jenže v poslední době se mi stává, že je zelenina na talíři značně unavená. Samozřejmě přímo na talíři, vrchní vrstva vypadá svěže, aby zákazník nic nepoznal. Takováto příprava jídel opravdu není něco, za čím bych se do restaurací vracela.
Cena ve většině případů neodpovídá kvalitě
Při mé poslední květnové návštěvě restaurace se mi stalo, že jsem si objednala grilovaný steak z vepřové krkovice, bez přílohy za krásných 297 Kč. Nejen, že se mne nikdo nezeptal, jak má být steak propečený, ale navíc mi na stole přistál skoro průhledný plátek masa rozklepaného skoro na kaši, ugrilovaného těsně před kremaci. Ke všemu bylo maso nedochucené, ale sůl a pepř mi byla přinesena spolu s jídlem. Nevím, jestli v této známé šumavské restauraci počítají s tím, že si zákazník jídlo z části připraví sám, ale na mne to tak působí. I proto vím, že ani do této restaurace se nevrátím. Kdybych si chtěla vařit sama, nejdu přeci do restaurace.
Restauratéři si stěžují, že lidé nechodí do restaurací. Průzkumy jim dávají za pravdu. Nevím, jaké máte zkušenosti z návštěv restaurací v posledních měsících vy, ale za mne by mohla většina restaurací zavřít. Přijde mi, že restaurace, ve kterých vaří, hřeší na to, že se vždy najdou lidé, kterým se vařit nechce a tak k nim někdo zavítá. A podle toho také jejich přístup k zákazníkům vypadá.
Když se začal psát rok 2020, říkala jsem si, jak se restaurace zlepšily. Daly se rozdělit na lepší a horší, ve většině restaurací odpovídala cena kvalitě. Za gastronomický zážitek si člověk připlatil. Za jídlo z kvalitních surovin také. Ale že by si restaurace dovolily prodávat to, co si dovolují prodávat dnes, obzvlášť za ty ceny, to tu nebylo. Chce se mi psát, že bude zase líp. Ale raději budu upřímná. Šanci na zlepšení opravdu nevidím. Restaurace nemají nejmenší důvod se snažit. Nemají konkurenci a tak nemají potřebu cokoli měnit. A dokud zákazníky mít budou, nic se nezmění.
Jsem moc ráda, že toto neplatí ve většině kaváren. Ty se naopak rok od roku zlepšují. Vím, že zlepšovat se nejde do nekonečna. Ale věřím, že kavárny nedopadnou jako restaurace a svých zákazníků si budou i nadále vážit.
Po zkušenostech z posledních týdnů jsem se rozhodla, že nadále budu psát tipy na výlety a na místa, kam vyrazit za dobrou kávou. Vím, že recenze z restaurací vám budou chybět. Ale jednak nerada píšu špatné recenze, ale také strašně nerada utrácím peníze za věci, kde cena neodpovídá kvalitě. Takže na cesty si raději zabalím svačinu. Nejenže ušetřím, ale také budu vědět, co jím a předejdu tak těžkým dnům. Občas nějakou restauraci navštívím, ale bude to opravdu jen občas. Až budete číst mé poslední recenze z restaurací, věřím, že mé rozhodnutí pochopíte a přijmete. A nebojte, ještě vás čekají i recenze z restaurací, kam je radost jít. Jen jich nebude mnoho.