Článek
I když je na první pohled znát rozdíl, vcházela jsem do restaurace s obavami. Byť byla restaurace na první pohled čistá a na zahrádce seděly rodiny s dětmi a několik lidí v oblecích, kteří by ještě nedávno tuto restauraci vzali obloukem, něco ve mne se vzpouzelo. Špinavou nálevnu, kterou legendární místní podnik byl, jsem z vědomí odstranit nedokázala. Až když jsem viděla interiér, trošku jsem se uvolnila.
Z kdysi vyhlášené nálevny se stala příjemná hospůdka. Lidé se změnili a člověk si tu nepřipadal jako nevítaný host. Vysoké stoly vybízely k usednutí a jídelní lístek, který mi byl po delší době přinesen, vybízel k večeření.
Na jídelním lístku bylo snad vše, co jen si návštěvník restaurace může přát. Výběr jídel byl široký a jídelní lístek byl tlustý jako román. Nakonec jsem se rozhodla, že si dám steak z krkovice připravovaný na grilu s pečenými mladými brambůrkami ve slupce a s česnekovým dipem za 297,-Kč. Doprovod si dal kuřecí medailonky s bramborovým salátem za 235,-Kč. K pití jsme si dali domácí limonádu za 79,-Kč a řezané nefiltrované pivo za 51,-Kč.
Můj doprovod byl spokojen. Kuřecí medailonky byly dobré, bramborový salát jako domácí. I pivo se dalo pít. Zato já jsem si vůbec nepochutnala. Brambory byly nasládlé, limonáda značně průměrná, pouze za astronomickou cenu. Steak z grilu byl hotová tragédie. Nejen že gril viděl na chvíli před servírováním. Maso bylo bez chuti, plné vody a rozvařené tak, že bylo s podivem, že drželo pohromadě. Když jsem se ptala, jak je možné, že vařené maso podávají pod pojmem grilované, bylo mi sděleno, že maso není vařené, že je upravené metodou sous vide a že nakonec ogrilované je, takže je grilované. To se mi samozřejmě nelíbilo, s číšníkem jsem chvilku diskutovala, ale když mi pověděl, že je vše v pořádku, že si nikdo jiný nestěžoval a že mohu vidět, že u stolu za mnou chutnalo, už jsem neměla co dodat. Bylo mi jasné, že v této restauraci je naprosto běžné prodávat jídla značně zavádějícím způsobem a že už se sem nikdy nevrátím.
Personál restaurace je také kapitola sama o sobě. Číšník, který má na vše odpověď, klábosil na baru s kamarádkou a práce mu poněkud vázla. Na vše jsme čekali, nově příchozích lidí si dlouho nevšimnul. Občas se mezi dveřmi objevila servírka, ale ta nebyla skoro celou dobu naší návštěvy vidět.
Protože návštěva této restaurace, kde jsme za jedno průměrné a druhé opravdu nedobré jídlo zaplatili krásných 662,-Kč, byla opravdovou tragédií, nedalo mi to a poptala jsem se na ní po okolí. Zjistila jsem, že restauraci chválí jen ti, kdo do ní jdou na pivo. Jakmile padla řeč na jídlo, nepotkala jsem člověka, kterému by chutnalo, a do restaurace se po svém prvním zážitku ještě vrátil.
Až se do Milevska vydáte a budete mít hlad, doporučuji vám se této restauraci vyhnout. Byť zvenčí vypadá dobře, jídlo za to nestojí. Přístup personálu je tristní a není o co stát. Vím, že v Milevsku moc restaurací není. Ale než se špatně najíst v Milevsku, je lepší jet o kus dál, například do Písku. Vím, že je to trošku z ruky, ale v Milevsku opravdu není z čeho vybírat. A pokud se v tomto městě dá někde alespoň dobře najíst, tak jsem tuto restauraci neobjevila.