Hlavní obsah

Hauswaldská kaple musela ustoupit vojenskému prostoru. Dnes je oblíbeným cílem turistů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Pozůstatky Hauswaldské kaple

Pozůstatky Hauswaldské kaple najdeme v nádherné přírodě národního parku Šumava, kousek od Srní. K pozůstatkům kaple vede mnoho cest, které mají jedno společné. Všechny vedou nádhernou přírodou.

Článek

Hauswaldská kaple byla založena v roce 1820 pod Kostelním vrchem nedaleko obce Srní. V roce 1957 byla kaple při budování vojenského prostoru zničena. V roce 2006 se podařilo obnovit základy kaple i pramen a od té doby je místo oblíbeným cílem turistů.

Vývěr obnoveného pramene je kousek výše, než kde najdeme obnovené základy kaple. Ke kapli teče voda z pramene ve dřevěném korytě. Pohled na cestu vody ke kapli je neobyčejný, ale i přesto většina turistů zamíří pouze k základům kaple samotné.

Hauswaldská kaple láká turisty z dálek dalekých. Většina z nich se u základů kaple vyfotí a jedou dál. Jen velmi málo turistů si pak všimne malého výklenku s křížem a litinového kříže naproti obnoveným základům kaple si už nevšimne skoro nikdo.

V minulosti bývala Hauswaldská kaple cílem poutníků. Dnes se na místo sjíždějí turisté neznalí místní historie. U naučné tabule se z množství turistů nezastaví skoro nikdo. A že by někdo na místě pietně postál a zavzpomínal, to jsem také neviděla.

Kdyby na tomto místě byl větší klid, bylo by krásným cílem výletu. Člověk by si tu představil dobu dávno minulou a načerpal něco málo z místní atmosféry. Ale to se v davu turistů a elektrocyklistů nedá. Člověk tu musí být hodně opatrný a stále koukat, co se děje v jeho blízkosti.

Snad jsem si jen vybrala špatnou dobu na návštěvu, kdo ví. Cestou podél Vchynicko - Tetovského kanálu jsem skoro nikoho nepotkala. I cestou do kopečka ke kapli jsem se ještě v rámci možností zvládla kochat místní krásnou přírodou. Ale to, co mne čekalo u bývalé kaple samotné, to mne opravdu nemile překvapilo.

Moc ráda chodím na místa, jejichž dobu největší slávy pohltil čas. Ráda se na těchto místech zastavuji a představuji si, jak v době své největší slávy vypadaly. Na těchto místech bývá klid, a když už u nich někoho potkám, obvykle stojí a rozjímá. Ale u Hauswaldské kaple, na místě které k zamyšlení přímo svádí, se bojuje o co nejlepší fotku na sítě. A to si tohle místo opravdu nezaslouží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz