Článek
Když jsem pána vyklánějícího se z okýnka prodeje zmrzliny viděla, dostala jsem chuť na pořádný kopec zmrzliny. Zároveň jsem také měla obavy z toho, co mne čeká. Pizzerie byla prázdná, pán očividně neměl co na práci. Na první pohled nic nesvědčilo o tom, že jedení zmrzliny bude takový zážitek, jakým nakonec byl.
Výběr zmrzliny nebyl největší, ale z čeho vybírat rozhodně bylo. Z mrazáku se na mne usmívalo osm krásně šlehaných krémových zmrzlin, od tradičních příchutí jako je citronová a vanilková, po již méně tradiční zmrzlinu jako je levandulová. Nedalo mi to a k osvědčené vanilkové zmrzlině, na které se už na první pohled pozná její kvalita, jsem si dala právě levandulovou. Lépe jsem udělat nemohla.
Oba druhy zmrzliny byly krémové, vyrobené ze smetany. Po mléce a dalších náhražkách nebylo ve zmrzlinách ani stopy. Zmrzlina byla opravdu krémová, bez zmrzlých krystalů, které se ve zmrzlině nejen na jaře objevují a které svědčí o použití nekvalitních surovin, případně i o špatném skladování.
Jíst zmrzlinu z pizzerie Avanti byl opravdový zážitek. Zmrzlina se rozplývala na jazyku, v kelímku netekla. Jediné, co bych restauraci vytkla je, že nemají bezlepkové kornoutky. Ale zase je lepší jíst zmrzlinu z papírového kelímku, než z nedobrého kornoutku. Ne, že by každý bezlepkový kornoutek byl nedobrý, ale ve většině případů tomu tak je.
Kopeček zmrzliny stojí v pizzerii Avanti na náměstí v Přešticích 35,-Kč. Protože se jedná o mou první letošní zmrzlinu, je pro mne těžké posoudit, zda je levná nebo drahá. Co však konstatovat mohu je, že pro mne za tu cenu stála. Takhle dobrou zmrzlinu jsem roky nejedla.
Protože výlet bez odměny není výlet, dokud mi to počasí dovolí a o prodej kopečkové a točené zmrzliny nebude nouze, budu se s vámi dělit o tipy, kam za zmrzlinou vyrazit. Kromě kávových a gastro zážitků tak u mne letos najdete i tipy na místa, kde stojí zmrzlina za hřích i kde je lepší vyhnout se jí obloukem.