Hlavní obsah
Cestování

Máte rádi historii a rádi se bojíte? Pak se vydejte do muzea mučících nástrojů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Figurína z Muzeum of Torture

Vrátit se do středověku nemusí být tak romantické, jak se na první pohled může zdát. To zjistíte v pražském Muzeum of Torture, kde si prohlédnete předměty používané k útrpnému právu.

Článek

Útrpné právo bylo v době středověku a v raném novověku běžnou součástí vyšetřování u světských i církevních soudů. Muzeum of Torture vás útrpným právem provede a mnohdy i bez krve ukáže, jak praktikování tohoto práva vypadalo.

V Muzeum of Torture jsou k vidění jak nástroje používané k útrpnému právu, tak uvidíte, jak se s těmito nástroji zacházelo. Součástí expozice muzea jsou voskové figuríny, které se mnohdy tváří spokojeně a přesto jsou mučené. Zda se takto tvářili vyslýchaní v době středověku těžko říct.

Mezi exponáty nechybí různé klece, pranýře a jiná mučidla. Najdete tu také nástroje, které měly chránit před znásilněním. Tyto pomůcky pro dámy asi moc nepřekvapí, ale věděli jste, že byly tyto pomůcky vyráběny i pro muže? Ani takové exponáty v muzeu nechybí. A nechybí ani informace o tom, jak bezpečné byly pro ty, kteří je nosili.

Muzeum of Torture najdete v centru Prahy v Celetné ulici. Muzeum je dobře dostupné, i když jej na první pohled můžete snadno minout. Domluvíte se tu bez problémů česky, což je v této lokalitě co říct. Pozor si dejte pouze na to, že je expozice jednosměrná a vchod je jinde, než východ. Pokud bude v muzeu hodně lidí, jen těžko se vám bude k prohlédnutým exponátům vracet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz