Hlavní obsah
Cestování

Muzeum slivovice Praha, zázrak mezi muzei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Muzeum slivovice

Pálenky značky RUDOLF JELÍNEK jsou známé po celém světě. Ale věděli jste, že kousek pod Pražským hradem, jen pár kroků od metra, najdete Muzeum slivovice R. JELÍNEK, jinak též zvané jako Valašské velvyslanectví v Praze?

Článek

Muzeum slivovice patří mezi nejmladší pražská muzea a zároveň mezi nejmodernější muzea v České republice. Z venku nenápadná budova s bohatou historií, uvnitř skvost. Muzeum slivovice se opravdu vyplatí navštívit.

Budova Muzea slivovice zažila vzestupy a pády. Historie budovy sahá hluboko do minulosti. V lepších časech v tomto domě žila například známá herečka Slávka Budínová. Z temné části historie budovy bych vzpomněla na tisíciletou vodu, povodně, které budovu málem odsoudily k zániku. Naštěstí byla budova památkově chráněná a objevil se vážný zájemce, který budovu proměnil v něco, co si mnozí z nás, kteří tuto budovu znali, nedokázali ani představit.

Už asi tušíte, kdo byl tím zájemcem, který budovu od demolice zachránil. Byla to společnost RUDOLF JELÍNEK, která nejen že budovu zachránila, ale ještě z ní udělala místo pro setkávání, zážitky a která suterén budovy proměnila v nejmodernější muzeum, které můžete v České republice navštívit.

Když se dnes do Muzea slivovice vydáte, dýchne na vás historie spojená s modernou. Ač by se toto spojení mohlo zdát nemožné, opak je pravdou. Na tomto místě se vše doplňuje. Vše do sebe krásně zapadá. Vstupenku do muzea pořídíte v malebném obchůdku plném těch nejlepších ovocných destilátů a pálenek. Projdete kolem moderní restaurace, ve které si můžete dopřát tradiční pokrmy a ochutnat snad ze všech destilátů a pálenek, které RUDOLF JELÍNEK vyrábí. Než se nadějete, jste v muzeu. Dveře před vámi se otevírají. Projdete. Dveře se zavřou. Najednou jste součástí historie, kterou si můžete nejen prohlédnout a poslechnout, ale na kterou si můžete i sáhnout.

Expozice Muzea slivovice je rozdělena do čtyř, respektive pěti, částí. V první části vás čeká promítání, které vás seznámí s rodinou Jelínků, s historií a vývojem společnosti RUDOLF JELÍNEK. Poutavé video běží na zdi. Pod videem se rozsvěcí a zhasínají domečky, symboly palíren, tak, jak o nich film vypráví. Když promítání skončí, můžete nahlédnout do fotoalba rodiny Jelínků, můžete si prohlédnout starý destilační aparát. Než se nadějete, dveře před vámi se otevřou a vy jste na Valašsku.

Na Valašsku zažijete probouzení přírody, oslavy i rozloučení. Budete pozorovat včelky, užívat si teplo i zimu, paprsky sluníčka, vítr i bezvětří. Tato část expozice vás provede celým kalendářním rokem. Ve chvíli, kdy se rok sejde s rokem, budete mít chvilku na pozorování růstu švestky, její zakořenění i rozvětvování. Při troše štěstí najdete i láhev slivovice zazděnou v základech budovy.

Než se stihnete rozkoukat, ocitnete se ve virtuální realitě, ve které nebudete člověkem. Stanete se zralou švestkou, kterou co nevidět sklidí. Z nádherného sadu se ocitnete v pálenici a začnou se dít věci. Jak už asi tušíte, v této části expozice projdete proměnou na prvotřídní mok. Stane se z vás zázrak zvaný slivovice.

Z virtuální reality se vám nebude chtít odcházet. Ale nakonec se stejně přesunete do přítmí, které uvidíte za otevřenými dveřmi, které se opět brzy zavřou. Tady si budete moci sestavit moderní destilační kolou. Seznámíte se s rabínem, který vám vysvětlí, co znamená označení košer, a přesunete se lodí na druhý břeh velké louže. Zjistíte, co je to andělská daň. Přivoníte si k prémiové slivovici, která zraje v dubových sudech. Zjistíte také, proč tak ve společnosti RUDOLF JELÍNEK činí. Než se s touto částí expozice rozloučíte, budete si moct vyrobit etiketu na vlastní lahev pálenky RUDOLF JELÍNEK, kterou si můžete zakoupit v obchůdku.

Nyní si můžete myslet, že vaše návštěva Muzea slivovice skončila. Ale copak by to šlo? Už jste se seznámili s rodinou Jelínků. Seznámili jste se s historií společnosti. Stali jste se švestkou a posléze prvotřídní pálenkou. Zjistili jste, co je andělská daň a naučili jste se sestavit destilační kolonu. Nechybělo by tomuto zážitku něco?

Určitě byste mi dali za pravdu, že chybělo. A máte pravdu. Co by to bylo za návštěvu Valašského velvyslanectví, Muzea slivovice, kdybyste neochutnali, co se z vás, když jste se proměnili ve švestku, stalo? Ano, je to tak. Prohlídka Muzea slivovice je zakončena degustací ovocných destilátů a pálenek, u které ochutnáte i valašské tapas.

Návštěva Muzea slivovice je opravdový zážitek, který byste měli zažít. A pokud přemýšlíte, zda je zážitek vhodný i pro děti, věřte tomu, že i dětem se bude líbit proměna ve švestku. A určitě nejen ta. Navíc v nabídce restaurace nechybí nealko nápoje. Sama jsem ochutnala domácí švestkovou limonádu, která byla vynikající. A ani sušená švestka v ní nechyběla.

Vstupné do Muzea slivovice R. JELÍNEK je 450,-Kč, děti do 15 let v doprovodu dospělé platící osoby mají vstupné zdarma (bez nároku na ochutnávku). Nenechte se touto cenou odradit. Návštěva muzea za tuto částku stojí. Žádné jiné muzeum vám nenabídne takový zážitek, jako Muzeum slivovice.

Jen malý tip na konec. Součástí muzea je restaurace s bohatou nabídkou valašských pokrmů. Takový grilovaný oštěpok mohu vřele doporučit. Ale až po prohlídce muzea. Přeci jen, virtuální realita a přechod švestky na pálenku s vámi bude „trošku“ házet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz