Hlavní obsah
Cestování

Národní památník na Vítkově, místo, na kterém trošku mrazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Pohled na sochu Jana Žižky z Trocnova z Národního památníku na Vítkově

Národní památník na Vítkově najdeme na pražském Žižkově. Sochu Jana Žižky z Trocnova, kterou najdeme u památníku, vidělo mnoho z nás. Ale věděli jste, že součástí památníku je i mauzoleum?

Článek

Funkcionalistický památník na pražském Vítkově byl postaven podle projektu Jana Zázvorky v letech 1929–38 k poctě československých legionářů. Od roku 2001 patří pod správu Národního muzea. Vidět tu můžete dvě stálé expozice Křižovatky české a československé státnosti a Laboratoř moci. Mimo to můžete navštívit i místní protiatomový kryt, mauzoleum a vyhlídkovou plošinu.

Stálé expozice najdeme v přízemí památníku. Expozice jsou rozhlehlé a krásně na sebe navazují. Pro malé turisty je k dispozici hra s tajenkou, která vás expozicemi nejen provede, ale také vám ukáže detaily expozic, kterých byste si sami mnohdy ani nevšimli.

V podzemí památníku najdeme protiatomový kryt. Místo je to stísněné, ale za vidění rozhodně stojí. Krytem vede několik chodbiček, které vás zavedou k ovládacímu panelu, provedou kolem výstavky zbraní a nakonec vás dovedou do mauzolea, které rozhodně není pro slabé povahy.

V mauzoleu je těžký vzduch a expozice vypadá, jako by byla z hororu. Z protiatomového krytu se během chvilky ocitnete na místě, kde uvidíte vozík s prostěradlem přikrytým tělem a rudě nasvícený hrob Klementa Gottwalda. Vše vypadá tak reálně, až z toho mrazí.

Součástí památníku je i vyhlídková plošina. Z plošiny máte Žižkov a část Prahy jako na dlani. Naskytne se vám krásný pohled na Karlín, na vrch Vítkov i na sochu Jana Žižky.

Autorem bronzové sochy Jana Žižky z Trocnova je Bohumil Kafka. Socha byla na vrch Vítkov osazena v červenci roku 1950. Myšlenka oslavit Jana Žižku pomníkem na Vítkově vznikla již v 60. letech 19. století. Jednalo se především o politický cíl osamostatnit část obce Královské Vinohrady žijící pod Vítkovem a nové obci získat jméno Žižkov.

Byť je památník místy bludiště se zavřenými dveřmi a holými zdmi, za návštěvu stojí. Kdyby byl prohlídkový okruh lépe značený, byl by zážitek z návštěvy mnohem lepší. Na mnoha místech jsem tápala, zda jsou přístupné či nikoli. Ale dveře byly odemčené a zeptat se kohokoli, zda se do míst smí či ne, bylo nemožné.

Do památníku se hradí vstupné. Základní vstupné je 120,-Kč, snížené 80,-Kč a děti do 15 let mají vstup zdarma. Památník je otevřený do konce října od středy do neděle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz