Hlavní obsah
Cestování

Není Praha jako Praha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Meteoradar na vrcholu Praha

Když se řekne Praha, většinu z nás jako první napadne naše hlavní město. Ale věděli jste, že necelou hodinu jízdy od Prahy, v chráněné krajinné oblasti Brdy, můžete vystoupat na vrchol Praha?

Článek

Vrchol Praha je se svou výškou 862 metrů druhým nejvyšším vrcholem brdského pohoří. Vrchol Praha byl až do 31. prosince 2015 ve vojenském újezdu Brdy a vstup na něj byl pro většinu z nás zapovězen. To se ale 1. ledna 2016 změnilo a od té doby navštívilo vrchol Prahu již mnoho turistů.

Vrchol Praha je skvělým orientačním bodem. Díky meteorologickému radaru, který můžete vidět kousek od samotného vrcholu, je Praha vidět už z dálky. Poprvé tak vrchol Praha můžete vidět už kousek za Příbramí. Meteorologický radar na vrcholu Praha monitoruje počasí nad většinou naší republiky.

Vrchol samotný je rovinatý. Najít opravdový bod vrcholu proto není na první pohled možné. Naštěstí vede na vrchol Praha žluté turistické značení, jehož jedna z jeho odboček vás zavede až na samotný vrchol.

Kousek od vrcholu si můžete prohlédnout pozůstatky bývalé německého radiomajáku. Německý radiomaják byl na místě postaven v roce 1941 a nikdy nebyl úplně dokončen. I přesto se jednalo ve své době o vrchol technologických možností na poli vysokofrekvenční elektroniky. Radiomaják sloužil převážně k navigaci denních a nočních stíhačů.

Kousek od samotného vrcholu Praha najdete Čákovu vyhlídku. Z vyhlídky je krásný výhled do dálky. Vidět můžete hluboké brdské lesy, a při dobré viditelnosti dohlédnete až na Šumavu. Na Čákovu vyhlídku vás také zavede žluté turistické značení a cestou budete procházet kolem zbytků jiného vojenského objektu.

Jak už název říká, není Praha jako Praha. Vrchol Praha je nádherné místo, které za vidění stojí. Nic si tu nekoupíte. Nikoho tu nepotkáte. A občas tu i signál ztratíte. Ale na místní přírodu jen tak nezapomenete.

Vystoupat na vrchol není moc náročné, tedy za předpokladu, že se nevydáte po Pražské lince. Byť je to z mnoha míst nejkratší cesta, v tomto případě se vyplatí jít cestou delší. Například od Malého Toku po lesní cestě Tocká. Pokud zvolíte tento směr, jdete skoro po rovince a ještě máte místy okolní svět jako na dlani.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz