Hlavní obsah
Cestování

Pardubice, město jako z perníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Pernštýnské náměstí, Pardubice

Pardubice jsou známé hlavně perníkem a Velkou Pardubickou. Mne při návštěvě Pardubic hodně překvapilo, že jsem narazila jen na jeden malý obchůdek s perníkem. I tak jsem si návštěvu Pardubic dokázala, jak se patří, užít.

Článek

Centrem města je Pernštýnské náměstí. Na Pernštýnském náměstí najdeme radnici, která se na místě nacházela již v roce 1759, kdy zde město koupilo od mydláře Karla Maye dům čp. 1. Na konci 19. století však již stará radnice nedostačovala potřebám rozkvétajícího města, a tak byla na jejím místě a na místě dvou sousedních domů postavena v letech 1892-1894 nová novorenesanční radnice podle projektu Jana Weyricha.

Uprostřed Pernštýnského náměstí stojí mariánský sloup, který byl postaven v roce 1698 jako poděkování Panně Marii za to, že se roku 1680 Pardubicím vyhnula morová epidemie. Městská rada se původně k návrhu děkana Kolčáka stavěla odmítavě, ale když se ve veřejné sbírce podařilo vybrat na stavbu dostatek prostředků, sloup byl vztyčen. Balustrádu se sochami 8 svatých, která dnes sloup obklopuje, zhotovil na objednávku pardubické radnice v letech 1773-1777 pardubický sochař Jakub Teplý.

Na Pernštýnském náměstí jsou k vidění krásné historické domy. Jedním z nejcennějších pardubických historických domů je dům U Jonáše, který byl postaven po velkém požáru, kterému roku 1507 padla za oběť velká část Pardubic. Z této doby se v přízemí dochoval gotický mázhaus s krásnou sklípkovou klenbou. Snad ještě víc než ona proslavilo dům průčelí, které zdobí štukový reliéf od pardubického sochaře Jakuba Teplého z roku 1797 s biblickým výjevem velryby polykající proroka Jonáše.

U Pernštýnského náměstí stojí za vidění i Zelená brána, která je jednou z nejvýznamnějších dominant Pardubic. Průčelí renesanční brány zdobí reliéf vytvořený podle návrhu Mikoláše Alše. Zpodobňuje erbovní pověst pánů z Pardubic, jejichž erb užívají Pardubice jako městský znak. Za vstupní branou se vypíná více než 60 metrů vysoká věž, která nabízí nádherný pohled na městskou památkovou rezervaci, zámek i široké okolí.

Za vidění stojí i pardubický renesanční zámek, který vznikl přestavbou vodního hradu ze 13. století. Z původního hradu se dochovala původní dispozice včetně obranných valů s nárožními rondely. O tuto přestavbu se postaral Vilém II. z Pernštejna.

Cestou k zámku si můžete prohlédnout Pardubický Norimberk. Místo dostalo své jméno snad pro podobnost s historickou zástavbou tohoto starobylého německého města.

Kousek od centra města najdeme novorenesanční kamennou vilu. Na první pohled upoutá fasáda z neomítaného spárovaného lomového kamene, doplněná o bohatou reliéfní výzdobu. Na průčelí vily hraje smrt na housle. Vila se začala stavět v roce 1913 podle projektu architekta Bóži Dvořáka snad jako sídlo královéhradeckého biskupa Josefa Doubravy. Během 1. světové války se stavba vily zbrzdila a po vleklých sporech o její užití byla definitivně dokončena díky osobnímu nasazení architekta Dvořáka až ve třicátých letech 20. století.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Krematorium Pardubice

Při návštěvě Pardubic byste se měli vydat i na hřbitov a prohlédnout si místní krematorium. Rondokubistická stavba od architekta Pavla Janáka byla realizována v letech 1921–23. V roce 1935 byla doplněna o funkcionalistické kolumbarium od Karla Řepy. Krematorium, které je známé i z filmu Juraje Herze Spalovač mrtvol, opravdu stojí za vidění. Na podobnou stavbu u nás jen tak někde nenarazíte.

Pokud jste milovníky zvířat, zastavte se v místní Pohádkové zahradě. Najdete ji kousek od hřbitova. Narazíte zde na nejrůznější hospodářská zvířata, například kozy, ovce, poníky, prasátko nebo oslíka. Domov tu našli i králíčci, morčátka, želvičky, agamy, křepelky, kočičky, papoušci… Zvěřinec je tu opravdu veliký. Skoro všechna zvířata si můžete pohladit. Zvířátka, která zde našla domov, byla zachráněná z nevyhovujících podmínek velkochovů, malochovů či jatek. Do pohádkové zahrady se hradí nevysoké vstupné.

Míst, která byste měli v Pardubicích vidět, je opravdu hodně. O dalších se dočtete v jednom z dalších článků. Do Pardubic se budu muset vrátit, protože město je to pěkné a za návštěvu stojí. Kdyby vám při poznávání Pardubic vyhládlo, zastavte se v restauraci Nejen dvorek. Příjemný interiér i zahrádka restaurace vás překvapí. Navíc tu opravdu skvěle vaří. Byť jsou ceny trošku vyšší, jídlo za to opravdu stojí.

Další tipy na výlety najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz