Hlavní obsah
Cestování

Prohlédněte si vynálezy slavného génia Járy Cimrmana i světničku, ve které spával

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Světnička Járy Cimrmana v letohradském muzeu Járy Cimrmana

Vynálezy, světničku a exponáty z Cimrmanovy cestovatelské a výtvarné činnosti si můžete prohlédnout v muzeu v Letohradě, které je součástí letohradského zámku.

Článek

Muzeum s vynálezy a světničkou Járy Cimrmana najdete na zámku v Letohradě. Muzeum bylo otevřeno v roce 2010 ve sklepení letohradského zámku za účasti členů Divadla Járy Cimrmana. Muzeum seznamuje návštěvníky s vynálezy, cestovatelskou a výtvarnou činností tohoto velikána. K vidění je i Mistrova světnička dovezená z Vídně.

Expozice je pravidelně doplňována novými exponáty. K vidění je zdařilá kopie Cimrmanovy autobusty, budík, podle kterého se Cimrman učil znát hodiny, a nechybí ani pamětní kniha, do které mohou návštěvníci muzea zapisovat lichotivá vyjádření, aby kniha lépe vypadala.

Muzeum není velké, ale prohlídka vám může zabrat 30 minut i hodiny. Všechny exponáty jsou zajímavě popsané, navíc většina exponátů je malá, takže se jich do muzea vešlo opravdu mnoho. Prohlídka muzea je bez průvodce, ale o sobotách a nedělích probíhají jedinečné komentované prohlídky.

Sama nejsem skalním fanouškem Járy Cimrmana, ale i přesto jsem v muzeu strávila skoro hodinu. Muzeum je otevřené až do 1. září 2024. Vstupné pro dospělého činí 50,-Kč, děti od 6 let a studenti mají vstupné za 40,-Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Až budete mít prohlídku muzea Járy Cimrmana za sebou, nezapomeňte se vydat k pomníku Járy Cimrmana, který najdete u stěny mezi muzeem Járy Cimrmana a Městským muzeem. Pomník není velký, ale i zde se dočtete zajímavé informace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz